Hitler-statue i tidligere jødisk ghetto provokerer

  Statue_af_Hitler_i_jødisk_ghetto_Warszawa_Polen


  WARSZAWA: En statue af Adolf Hitler der beder en bøn, er placeret i den tidligere jødiske ghetto i den polske hovedstad.


  – En ubetænksom provokation, mener Simon Wiesenthal Center, der er en jødisk interesseorganisation, om placeringen af en statue, der er lavet af den italienske kunstner Maurizio Cattelan, skriver Jyllands Posten.

  Jødisk ghetto

  Statuen forestiller den tyske diktator Adolf Hitler, der knælende beder en bøn. Den jødiske ghetto i Warszawa blev udslettet af Nazityskland under Anden Verdenskrig, og de fleste jøder i byen blev enten deporteret til udryddelseslejre, døde af sult og sygdom, eller dræbt i ghettoen.

  Kun én “bøn”

  Derfor er Simon Wiesenthal Center bestemt ikke begejstret for statuen, der er skabt i 2000, og dens nye midlertidige hjem i Warszawa.

  – I jødernes øjne var den eneste “bøn”, Hitler havde, at de blev fjernet fra Jordens overflade, siger direktør i Simon Wiesenthal Center, Efraim Zuroff, i en udtalelse fra organisationen.

  Informeret

  Det er dog ikke alle, heller ikke jøder, der kan hidse sig op over den bedende diktator. Den polske overrabbiner Michael Schudrich blev ifølge AP informeret om placeringen af kunstværket, før det blev opført.

  Rabbineren har tilmed skrevet forordet til udstillingens katalog, hvor han ifølge AP skriver, at kunst kan være med til at tvinge os til at blive konfronteret med verdens ondskab.

  Tidligere ballade

  Det er ikke første gang, at kunstneren Maurizio Cattelan vækker opsigt med en udstilling i Polen. I 2000 tiltrak værket La Nona Ora sig en del opmærksomhed. Værket forestillede den nu afdøde pave Johannes Paul 2., der bliver ramt af en meteor.