Højesteret: Valg af nye Højesteretsdommere ugyldigt

    Højesteret_afgørelse_om_valg_af_Højesteretsdommere_i_Polen_2
    Højesteret har godkendt resultatet af de fire folkeafstemninger, der blev gennemført sammen med parlamentsvalget den 15. oktober. De er dog ikke gyldige. Arkivfoto.

    Højesteret afgjorde onsdag, at det var i strid med Grundloven, da Polens ny-valgte parlament i sidste uge valgte nye Højesteretsdommere i stedet for dem, der blev valgt i oktober. Arkivfoto.


    WARSZAWA: Parlamentet havde ikke ret til at vælge tre nye Højesteretsdommere og annullere det tidligere valg af dommere, siger ny afgørelse fra Højesteret i Polen.


    Onsdag eftermiddag traf Højesteret igen en afgørelse i den strid omkring valget af Højesteretsdommere, som har udviklet sig i Polen efter parlamentsvalget den 25. oktober.

    Valg af dommere ugyldigt

    Højesterets afgørelse onsdag slår fast, at den lov, som Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) stemte igennem parlamentet i november, og som har givet mulighed for at annullere det tidligere valg af Højesteretsdommere og i stedet vælge nye, på en række punkter er i strid med Grundloven, og at sidste uges valg af tre ud af fem nye Højesteretsdommere derfor ikke er gyldigt.

    Indsat om natten

    De Højesteretsdommere, der blev valgt i sidste uge, blev ved en lynprocedure indsat natten til torsdag af Polens præsident Andrzej Duda, efter at han i ugerne forud havde nægtet at indsætte de Højesteretsdommere, der var blevet valgt af det tidligere parlament i oktober måned.

    Nægter at følge Højesteret

    Højesteret afgjorde allerede torsdag i sidste uge, at Præsident Duda har pligt til at indsætte de tidligere valgte dommere, men præsidenten har nægtet at følge den afgørelse, og vil i stedet indkalde en arbejdsgruppe, der skal se på nye regler for Højesteret.

    Europa-kommissionen ind i sagen

    Europa-kommissionen meddelte tirsdag, at den er begyndt at efterforske striden om Højesteret i Polen for at få fastslået fakta i sagen. Europa-kommissionen anvender proceduren for systemiske trusler mod retsstaten, der blev indført i 2014 i forbindelse med udviklingen i Ungarn under Viktor Orban, fortalte talsmand for Europa-kommissionen Margaritas Schinas på et pressemøde tirsdag.

    Ansvar for Grundloven

    Højesteret i Polen tager stilling til om love er i overensstemmelse med Grundloven, men fører ikke almindelige sager, der er anket fra landsretten. Den svarer derfor ikke helt til Højesteret, som vi kender det i Danmark, men er nærmere en forfatningsdomstol.