Høring: Gasledning til Polen er et brud på Paris-aftalen

    fn_klima_aftale_paris_2015

    Den planlagte gasledning Baltic Pipe, der efter planen skal forsyne Polen med norsk gas gennem Danmark, strider mod FN Paris-aften fra 2015, skriver dansk miljøorganisation i et høringssvar. Arkivfoto.


    KØBENHAVN: I dag er det sidste frist for indsigelser til Baltic Pipe gasledningen, der påvirker flere tusinde grundejere på tværs af Danmark. Miljøorganisation skriver at forbindelsen er et brud på FN Paris-aftalen.


    I dag er det sidste frist for at komme med indsigelser til den planlagte gasrørledning, der skal bringe norsk gas til Polen. På den måde kan polakkerne blive uafhængige af gas fra Rusland. Men modstanden er stor i Danmark. Ikke mindst fra de omkring 2.000 grundejere langs ledningen, der strækker sig på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland. Nogle landmænd har sat deres jorde til salg, og mange er utilfredse ved udsigten til minimale erstatninger for den største ledning i Danmark til dato. 12 landbrugsorganisationer er kommet med indsigelser. Men der er også skrap kritik fra flere miljøorganisationer.

    I et høringssvar skriver den danske miljøorganisation NOAH, at gasledningen er et brud på Paris-aften.

    LÆS MERE
    polennu.dk: Høringssvar om Baltic Pipe

    Organisationen har sammen med internationale miljøorganisationer lavet beregninger ud fra Europa-Kommissionens egne tal, og fastslår på den baggrund at gasledningen bryder med FN Klimaaftalen fra Paris.

    Flere protester

    Utilfredsheden med gasledningen er stærkt stigende i Danmark. Ikke alene på grund af de direkte gener ved bygning og drift for naboerne til gasledningen, men også fordi flere eksperter hævder, at Baltic Pipe kan risikere at blive en stor udgift for Danmark, som bærer hele den økonomiske risiko for projektet. Energinet beskyldes for at lave fantasiberegninger, for at sikre tilslutningen til forbindelsen.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Ingen hjælp til landmænd i Baltic Pipe sagen


    Gas og vind

    Der er også utilfredshed med at Danmark med den store gasledning, skal hjælpe polakkerne fri af russisk afhængighed af gas, når Polen siden 2015 har så godt som stoppet al bygning af nye vindmøller på land, og dermed bidraget til at øge den grænseoverskridende forureningen.

    Protesterne forventes at tiltage op til det kommende Folketingsvalg i Danmark, der seneste skal finde sted den 17. juni.

    LÆS MERE
    Energistyrelsen: Baltic Pipe høring