Valuta:100 PLN koster 174,88 DKK
Tirsdag 28 januar 2020

Høring: Gasledning til Polen er et brud på Paris-aftalen

Den planlagte gasledning Baltic Pipe, der efter planen skal forsyne Polen med norsk gas gennem Danmark, strider mod FN Paris-aften fra 2015, skriver dansk miljøorganisation i et høringssvar. Arkivfoto.
Danmark-PolenKØBENHAVN: I dag er det sidste frist for indsigelser til Baltic Pipe gasledningen, der påvirker flere tusinde grundejere på tværs af Danmark. Miljøorganisation skriver at forbindelsen er et brud på FN Paris-aftalen.
Af: Jens Mørch
12. april 2019 - 8:37

I dag er det sidste frist for at komme med indsigelser til den planlagte gasrørledning, der skal bringe norsk gas til Polen. På den måde kan polakkerne blive uafhængige af gas fra Rusland. Men modstanden er stor i Danmark. Ikke mindst fra de omkring 2.000 grundejere langs ledningen, der strækker sig på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland. Nogle landmænd har sat deres jorde til salg, og mange er utilfredse ved udsigten til minimale erstatninger for den største ledning i Danmark til dato. 12 landbrugsorganisationer er kommet med indsigelser. Men der er også skrap kritik fra flere miljøorganisationer.

I et høringssvar skriver den danske miljøorganisation NOAH, at gasledningen er et brud på Paris-aften.

LÆS MERE
polennu.dk: Høringssvar om Baltic Pipe

Organisationen har sammen med internationale miljøorganisationer lavet beregninger ud fra Europa-Kommissionens egne tal, og fastslår på den baggrund at gasledningen bryder med FN Klimaaftalen fra Paris.

Flere protester

Utilfredsheden med gasledningen er stærkt stigende i Danmark. Ikke alene på grund af de direkte gener ved bygning og drift for naboerne til gasledningen, men også fordi flere eksperter hævder, at Baltic Pipe kan risikere at blive en stor udgift for Danmark, som bærer hele den økonomiske risiko for projektet. Energinet beskyldes for at lave fantasiberegninger, for at sikre tilslutningen til forbindelsen.

LÆS MERE
Eksternt link: Ingen hjælp til landmænd i Baltic Pipe sagen


Gas og vind

Der er også utilfredshed med at Danmark med den store gasledning, skal hjælpe polakkerne fri af russisk afhængighed af gas, når Polen siden 2015 har så godt som stoppet al bygning af nye vindmøller på land, og dermed bidraget til at øge den grænseoverskridende forureningen.

Protesterne forventes at tiltage op til det kommende Folketingsvalg i Danmark, der seneste skal finde sted den 17. juni.

LÆS MERE
Energistyrelsen: Baltic Pipe høring

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 29. januar 2020
07:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 29. januar 2020
07:00-12:00

Slud

Slud
2 °C

I dag, 29. januar 2020
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
0 °C

I dag, 29. januar 2020
06:00-12:00

Light sleet showers

Light sleet showers
1 °C

I dag, 29. januar 2020
06:00-12:00

Skyet

Skyet
2 °C