Holland vil lave film om polsk krigshelt

  Agnieszka_Holland_i_Grand_Teatret

  Agnieszka Holland besøgte Grand Teatret i København i sidste uge, for at præsentere sin seneste Oscar-belønnede film, In Darkness. Anledningen var starten på den jødiske filmfestival. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Den polske filmskaber, Agnieszka Holland, vil lave film om helt fra Undergrundshæren i Polen.


  Den polske filmskaber, Agnieszka Holland, vil gerne lave en film om krigshelten fra Undergrundshæren (AK) under Anden Verdenskrig, Jan Karski.

  I København

  Holland besøgte København i sidste uge, for at præsentere sin seneste, og Oscar-belønnede film, In Darkness.

  Søger producent

  – I år har jeg forsøgt at få lavet en film om Jan Karski, og vi er på udkig efter en producent, siger Agnieszka Holland til polsk radio.

  Efterretninger til London

  Jan Karski var polsk krigshelt og hemmelige kurere under Anden Verdenskrig i Warszawa. Det var bl.a. Karski der orienterede Polens eksilregering i London, og den britiske regering, om Adolf Hitlers uhyggelige udryddelseslejre, mens det stadig lykkedes tyskerne at holde dem hemmelige.

  Prismodtager

  Efter krigen flyttede Jan Karski til USA, og siden 2008 har USA uddelt en Jan Karski Frihedspris. I år gik den til Agnieszka Holland, og blandt de tidligere modtagere er Polens tidligere præsident Lech Walesa. Prisen gives en polak, der har arbejdet for fremme og demokrati af menneskerettigheder.

  Endnu usikkert

  Agnieszka Holland siger, at det endnu er for tidligt at sige, hvornår hun kunne begynde at filme på Karski Filmen. Holland har også vist interesse for at lave en film, også fra Anden Verdenskrig, om den polske spion Krystyna Skarbek, der er genstand for en ny biografi af den britiske forfatter Clare Mulley.

  Tjekkisk student

  Hollands seneste projekt er en mini-serie om Jan Palach, den tjekkiske student, der satte ild til sig selv, i protest mod den sovjetiske invasion af Tjekkoslovakiet i 1968.