Homo-parade i Warszawa uden vold og optøjer

  Palikot_bevægelsen_under_demonstration_3_juni_i_Warszawa_Polen_polennu

  Robert Biedron, der er erklæret homoseksuel og parlamentsmedlem for Palikot-bevægelsen, deltog i dagens parade i Warszawa. Foto: Palikot.


  WARSZAWA: 5.000 deltagere demonstrerede i weekenden for ligestilling og tolerance, og blev gennemført uden vold og optøjer.


  5.000 medlemmer og tilhængere af bøsse og lesbisk organisationen LGBT, holdt i weekenden den 11. homo-parade i den polske hovedstad.

  Lav tolerance

  Tolerancen i Polen over for bøsser og lesbiske har ry for at være en af de laveste i Europa, men dette års parade udløste ikke optøjer og vold, selv om der var flere mindre moddemonstrationer på ruten, oplyser polsk politi, der for en sikkerheds skyld var mødt talstærkt frem.

  Politikere med

  En række venstreorienterede og liberale politikere deltog i marchen, bl.a. Demokratiske Venstre Alliances Ryszard Kalisz, Janusz Palikot, der startede Palikot-bevægelsen og Robert Biedron (billedet) der er erklæret bøsse deltog. Også Polens først transseksuelle politiker der er valgt til parlamentet, Anna Grodzka, deltog også.

  Flere demonstranter bar bannere med slagord som: ”Seksuel lighed”, ”Økonomisk lighed” og ”Kom ud af skabet”.

  Ambassadør brev

  Den britiske ambassadør i Polen, Robin Barnett, deltog også. I et brev som han, og ni andre ambassadører i Polen har underskrevet, hedder det ”at bøsser og lesbiske fortjener samme rettigheder og friheden som alle andre mennesker, i overensstemmelse med konventionerne om menneskerettigheder.”

  Ros til Polen

  – Vi fejrer de mange sociale, økonomiske og politiske fremskridt for homoseksuelle verden over, og vi bøjer os for de polske myndigheders indsats for at beskytte bøsser og lesbiske rettigheder i Polen, hedder det i brevet der også tæller den amerikanske, canadiske og flere europæiske ambassadører.

  Moddemonstrationer

  I de få moddemonstrationer der var, bar deltagerne banner med tekster som: ”Alle polakker bør bekymrer sig om befolkningstilvæksten” og ”Hvis bøsser og lesbiske vil laver parader, så lad dem bygge et nyt Warszawa”.

  Polens ligestillingsminister, Agnieszka Kozlowska-Rajewicz, siger:

  – Homofobi, er ligesom alle andre fobier, en irrationel størrelse.