Valuta:100 PLN koster 176,38 DKK
Lørdag 18 januar 2020

I al beskedenhed

Bjarne Jensen er erhvervsredaktør på polennu.dk
De danske mediers dækning af Polen bliver kaldt "grotesk" og "pinlig" i en artikel i fagbladet Journalisten. Bjarne Jensen, polennu.dk, giver - i al beskedenhed - et bud på, hvordan man som dansker kan får et mere nuanceret billede af Polen, polakkerne og det polske samfund.
Af:
10. november 2012 - 13:17

Valget i USA er slut, Obama får fire år mere i Det Hvide Hus, det er tid at komme videre. Det gælder også for de usædvanligt mange danske journalister, der har dækket den amerikanske valgkamp.

Alene på DR har op mod 20 journalister været involveret i valgdækningen på TV og radio. Nogle af dem har kun produceret ganske få indslag, men mere end en håndfuld har i uger leveret daglige rapporter fra alle hjørner af USA og valgkampen. Andre danske medier har stillet med tilsvarende journalistiske hold.

Ringe dækning af ukrainsk valg

Selvfølgelig skal valget af statsoverhoved i verdens mægtigste magt dækkes intenst, men den massive danske medieinteresse for valget i USA står i skrigende kontrast til dækningen af andre lande og deres valg.

Eksempelvis var parlamentsvalget i Ukraine 27. oktober stort set fraværende fra sendefladen og avisspalterne i Danmark. Det blev til enkelte telefoninterviews med danske valgobservatører, men det var stort set det.

Den prioritering kan undre. Ukraine er stort land om ikke på Danmarks, så i hvert fald på EU’s dørtrin. Landet står i vadestedet mellem vest og øst, mellem demokrati og et mere autoritært styre. Oveni købet burde Ukraine stå forholdsvis klart i mange danskere bevidsthed i kraft af, at landsholdet spillede sine tre kampe under sommerens EM i fodbold i de ukrainske byer Kharkiv og Lviv.

Korrespondentfri zone

Omvendt er det ikke overraskende, at de danske medier er massivt til stede i USA og fraværende i Ukraine. Det er en klar tendens, at dækningen af Østeuropa bliver nedprioriteret.

Fagbladet Journalisten tager i sit seneste nummer problematikken op. En sammentælling af de store danske mediers korps af korrespondenter viser, at mens dækningen af Vesteuropa er pæn, så er der alt i alt én fast korrespondent tilbage i Østeuropa: Berlingskes mand i Moskva.

Som de øvrige lande i Østeuropa er Polen korrespondentfri zone.

Pinlig og grotesk

Østeuropaeksperten Søren Riishøj fra Syddansk Universitetet siger til Journalisten:

”Dækningen af Polen er noget pinlig i Danmark. Nu læser jeg polske aviser, og de dækker altså Danmark langt mere, end vi dækker dem.”

Samme toner bliver slået an af Kristeligt Dagblads udenrigsredaktør, Henrik Brun:

”Det er helt grotesk, så lidt vi hører om Polen,” siger han ifølge Journalisten.

Et stort og vigtigt naboland

De har fuldstændig ret. Polen er groft underprioriteret i de etablerede medier.

Der er trods alt tale om et naboland med 38 millioner indbyggere med en stigende købekraft og lyst til at købe danske varer, hvor flere hundrede danske virksomheder har investeret, med en økonomi, der midt i krisen bliver ved at vokse og en nation med spændende kultur og en dramatisk historie.

Oven i købet har mange danskere fået en personlig forbindelse til Polen gennem bekendtskab med nogle af de mange polakker, der i senere år har slået sig ned i Danmark i kortere eller længere tid.

Et balanceret billede

En minoritet af polakkerne i Danmark skriver de etablerede medier så rigeligt om: Underbetalte håndværkere, butikstyve og andet godtfolk med polsk pas optræder hyppigt i spalterne. Det er fair nok at fortælle om, når en polak træder ved siden af, men billedet bliver uhyggeligt skævt, når vi aldrig hører om alt det andet.

Heldigvis er der mulighed for at få et mere balanceret billede af Polen.

Siden 2008 har det været muligt at læse baggrundsstof og flere daglige nyheder fra og om Polen på verdens første bilaterale medie – polennu.dk.

I al beskedenhed …

EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 18. januar 2020
07:00-12:00

Skyet

Skyet
-1 °C

I dag, 18. januar 2020
09:00-12:00

Skyet

Skyet
4 °C

I dag, 18. januar 2020
09:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
0 °C

I dag, 18. januar 2020
10:00-12:00

Skyet

Skyet
3 °C

I dag, 18. januar 2020
10:00-12:00

Regn

Regn
4 °C