
KØBENHAVN: Lech Walesa kom med tankevækkende og rammende forudsigelser om globaliseringen for 21 år siden. Vi har af flere grunde, valgt at bringe interviewet.
Da Polen blev optaget i EU for 21 år siden, talte journalisterne Julia Poplawska og Jens Mørch med den tidligere polske præsident Lech Walesa (1990 – 1995) om globaliseringen og om fremtidens demokratier.
Vi har valgt at bringe interviewet, selv om nyhedskriteriet ikke er opfyldt, da vi finder ordene rammende, inspirerende og tankevækkende for den nuværende situation verden befinder sig i, med uforudsigelige partnere i øst og vest. Vi tror at den tidligere præsidents ord, selv om de er 21 år gamle, i dag kan bidrage og inspirere meningsdannere, medier og politikere til arbejdet med en ny verdensorden med nye og gamle alliancer og udfordringer.
Interviewet blev bragt i magasinet DK-2 i oktober 2004, da Polen havde været en del af EU i et halvt år. Polens tidligere præsident og eneste polske indehaver af Nobels Fredspris, Lech Walesa sagde dengang:
Globaliseringen og nye strukturer
– Globaliseringen kræver af os, at vi skaber permanente, globale strukturer – en slags fælles parlament, regering, ministerier samt et forsvarssystem, der sikrer fred og økologisk balance i den nye verden. Det EU og det FN som vi kender i dag, er ikke gearet til vor tid. Og jeg mener, at tiden er inde til at begge instanser reorganiseres.
– Demokratierne og bureaukratierne har udviklet sig meget forskelligt i de europæiske lande, præget af de enkelte landes historie og udvikling. Vi kender til det demokrati, som blev udviklet i bondesamfundet, da mennesker kæmpede om jorden og afgrøderne, og hvor mennesket var fokuseret på at tage materielle goder til sig. I dag sker der helt nye tanker til.
(Fortsættes under)
Ulighed
– Millioner af mennesker får ikke del i verdens rigdomme – de får heller ingen uddannelse. Store grupper af mennesker og hele samfund bliver nægtet chancen for et bedre liv. Globaliseringen kan derfor både gavne og skade vores verden. Hvis det ikke lykkedes os at styre rigtigt igennem globaliseringen, kan være, vi forpasser chancen for at forhindre, at der kommer endnu flere nye trusler.
– Vi modner langsomt ideen om at skabe et fælles, globalt magtorgan, som skal have en reel international legitimitet til at udøve magt. Vi må se i øjnene, at de eksisterende overnationale organisationer og konstruktioner – trods store økonomiske ressourcer – ikke har formået at klare de store udfordringer, verden står overfor i dag.
(Fortsættes under)
EU og FN er ikke tidssvarende
– EU, FN og mange andre instanser er ikke længere tidssvarende, selv om man på ingen måde skal betvivle resultaterne af der historiske arbejde. Men vi er i en anden tid nu. Vores eneste chance i fremtiden er samarbejde, dialog og international solidaritet. Det er den eneste løsning, hvis vi skal overvinde de voksende sociale uligheder og frustrationer, som fører til uro, konflikter – og til terrorisme. FN bør reformeres, så det udvikler sig til et globalt parlament.
– Nu er vi gået over i en ny tid – et informationssamfund med globalisering og ny teknologi. Internet, digitalt tv og satellitter er med til at udvikle demokratiet i et hidtil uset tempo. Der stilles helt nye krav til politik og demokrati. De demokratiske strukturer er – i deres nuværende form – ikke egnet til at modstå tidens udfordringer.
– De gamle love og regler var gode, da de blev lavet, men i disse tider kan selv få år vende op og ned på, hvad der er vigtigt og hvad der ikke er. Derfor duer de gamle regler ikke i den nye tidsalder.
Væk med de gamle systemer
– Vi har lært hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er vigtigt. Der er grundlæggende to tanke måder, man kan tale om, når der gælder demokrati. Primært handler det om udgangspunktet, nemlig: Systemet eller mennesket?
Regelbaseret demokrati en blindgyde
– Det første er en opfattelse der er baseret på lovgivning, rettigheder og frihed – som det ser ud på papiret i de gamle demokratier og i det nye EU. Det system løser nye problemer med nye love, regler og systemer – og det fører igen til mere og mere bureaukrati. Og flere modsætninger. Det er efter min mening, en blindgyde.
Mennesket som udgangspunkt
– Den anden måde handler om grundlæggende menneskelige værdier – om det menneskelige hensyn. Vi skal uddanne mennesker til selvbevidsthed, moral, ansvar og respekt for de lokale, nationale og internationale fællesskaber. Mennesker vil lade sig lede af værdier gennem hele livet.
Ikke flere jurister
– Derfor er det nu vigtigt, at vi vinder tilbage til de gode og gamle, kendte værdier – og lægger det til grund i vores uddannelser. Vi behøver ikke at uddanne flere jurister til at lave endnu flere love.
– Det er de menneskelige ressourcer og værdier, vi skal bygge nye systemer og strukturer til samarbejde. Vi har brug for en ny vision omkring værdierne i denne globale verden. En verden, hvor hovedelementet er det enkelte menneske, som er styret af egne behov. Lige nu går udviklingen i den anden retning. Med mere lovgivning, mere bureaukrati og mere ubalance. Det er den forkerte vej.
(Fortsættes under)
Forskellige historiske erfaringer
– Også internt i Europa har vi forskellige historiske erfaringer. Vi polakker er f.eks. meget opmærksomme på, hvad der ’egentligt’ er vigtigt. Vi føler os forpligtet til at fortælle om vores historiske erfaringer med centralisme, bureaukrati og undertrykkelse. Gør vi ikke det, svigter vi som nation pligten til at bidrage i globaliseringsprocessen. Og med vores skiftende styreformer gennem de seneste hundrede år har vi mange gode og dårlige erfaringer med internationale konflikter. De østeuropæiske lande har alle mange erfaringer, som de bør dele med de gamle demokratier.
Hvad med fagforeninger?
– Fagforeninger var og er meget vigtige. Men i dag er deres rolle meget anderledes end tidligere, Der er ikke mere rigtige arbejdskampe, men fagforeningerne spiller stadig en vigtig rolle. F.eks. er det helt afgørende, at de er opmærksomme på den ubalance, at en stor del af samfundets kapital og værdier er koncentreret omkring en meget lille gruppe mennesker, mens store dele af befolkningen har og får mindre og mindre.
– Det er en farlig glidebane, sagde den tidligere polske præsident i 2004 til Julia Poplawska og Jens Mørch.
Mere om Lech Walesa?
Se Danmarks nationalleksikon lex.dk om den tidligere præsident.
polennu.dk er danskernes vej til nyheder og informationer om Polen på dansk. Vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Der er flere muligheder.