Indsamlingsrekord til kræftramte børn trods uvejr

  Polens største velgørende organisation, Det store Juleorkester har i år rekord, der kommer børn på de polske hospitaler til gode. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Det store Juleorkester, som er Polens største frivillige indsamling, satte ny rekord i weekenden. Pengene går i år til kræftramte børn.


  Det store Juleorkester, forkortet som WOSP, som er en uafhængig organisation der samler penge ind en gang om året til udsatte børn, kunne i går sætte ny indsamlingsrekord.

  40 millioner zloty

  Da den foreløbige optælling var afsluttet mandag formiddag, var det indsamlede beløb på over 40 millioner zloty. Pengene kommer fra auktioner, donationer og salg af røde hjerter.

  Først i løbet af et par uger er det endelige resultat af årets indsamling gjort op. Pengene går i år til kræftramte børn.

  120.000 frivillige

  Der har været koncerter og indsamlinger flere steder i Polen, og i alt har 120.000 frivillige polakker deltaget aktivt i indsamlingen af millionerne.

  F-16 på vingerne

  Indsamlingens officielle start fandt sted i Poznan med en koncert, hvor stifteren, Jerzy Owsiak, en kendt radiojournalist skød løjerne i gang, og fortsatte med fly, ledsaget af polske F-16 fly, til Warszawa.

  Trods massive snemængder i den polske hovedstad, blev der her gennemført en stor koncert i kulturpaladset, som blev afsluttet med et stort fyrværkeri. Koncerten blev også her ledet af Jerzy Owsiak og blandt solisterne var blandet andet Justyna Steczkowska.

  Flere byer

  I weekenden har der været indsamling i de polske byer Gdansk, Krakow, Warszawa, Wroclaw, Poznan, Katowice, Lublin, Bialystok, Szczecin, Koszalin, Kielce, Gorzow Wielkopolski og Zielona Gora.

  Over hele verden

  Organisationen samler ikke kun penge ind i Polen. Også i Afghanistan, Saudi-Arabien, Bosnien og Hercegovina, Grækenland, Frankrig, Holland, Canada, Storbritannien, Irland, Island, Østrig, Egypten, Tyskland, Norge og USA har polakker samlet ind til fordel for de polske børnehospitaler.

  Overfald på indsamler

  Indsamlingen er dog ikke gennemført uden problemer. I den polske by blev en 15-årig frivillig indsamler banket og frastjålet sin indsamlingsbøsse.

  Politiet ser med stor alvor på sagen, og efter lyser to mænd for overfaldet som i forvejen er kendt af politiet. I alt melder polsk politi om cirka 50 anmeldelser i forbindelser med indsamlingen.

  18. gang

  Indsamlingen er Polens største, og blev startet i 1993 for at samle ind til børn, der er indlagt på polske hospitaler.