Ingen hurtig løsning mellem Ukraine og EU

  Aleksander_Kwasniewski_Polen_Ukraine_gov_pl_Polen

  Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski tror ikke på en hurtig løsning på konflikten mellem EU og Ukraine. Han er særlige udsending i Ukraine for EU. Foto: Flick.


  KIEV: Polens tidligere præsident, Aleksander Kwasniewski, der også er særlige EU-sending i Ukraine, ser ingen hurtig løsning på konflikten.


  Den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski ser ingen hurtig løsning på den diplomatiske krise omkring fængslingen af den tidligere ukrainske premierminister Yulia Tymoshenko.

  EU-udsendige

  Kwasniewski begyndte sit arbejde i Kiev i denne uge, sammen med den tidligere EU-præsident Pat Cox. De to er EU’s særlige udsendinge i forbindelse med Tymoshenko affære.

  Møder med ukrainsk top

  Efter den polske præsident har talt med repræsentanter for Timosjenko, og den ukrainske præsident Viktor Janukovitj og regeringsmedlemmer i Kiev regeringen, indkaldte den tidligere præsident til pressemøde.

  Ingen løsning i sigte

  – Hvis du spørger mig, så ser jeg ingen løsning lige nu (på konflikten mellem EU og Ukraine), jeg vil endda sige, at jeg ikke kan se en løsning overhovedet, sagde Aleksander Kwasniewski til det polske pressebureau PAP.

  – Det vil kræve en masse tålmodigt samarbejde og mange samtaler, tilføjede den polske ekspræsident.

  Jura undersøges

  – Selv om vi tror, at det ukrainske retssystem ikke er helt uafhængigt, så skal man ikke gøre grin med det.
  Der er nogle juridiske formaliteter og visse procedurer, der skal overholdes.

  Kwasniewski sagde endvidere, at han nu, sammen med sin EU-kollega, vil undersøge de juridiske forhold omkring sagen grundigt.

  – Dette er en vigtig opgave nu, sagde han.

  Politisk dom

  Yulia Tymoshenko blev idømt syv års fængsel i oktober 2011 for embedsmisbrug. I 2009 indgik hun en aftale med den russiske energi-gigant Gazprom. Den tidligere premierminister har flere sigtelser på vej, bl.a. for at være medvirkende til et bord begået på den tidligere ukrainske politiker, Yefhen Shcherban i 1996.

  EU aftale på is

  Både Polen og EU har højlydt protesteret mod dommen, og mener den er politisk motiveret.

  Ukraine var tæt på at indgå en favorabel økonomisk aftale med EU, men den er foreløbig lagt på is. Imod den polske regerings ønske.

  Præsident en helt

  Polen har stået i spidsen for kampen om Ukraines videre integration i EU, og den tidligere polske præsident, Kwasniewski, der nu er EU-udsending, blev hyldet som mægler ved Orangerevolutionen i Ukraine i 2004 og 2005.