Internationale protester over polsk forsvarsminister

mogens_blicher_bjerregaard

Formanden for Europas Journalistforbund (EJF), danskeren Mogens Blicher Bjerregaard er blandt medunderskriverne af et åbent brev til Polens forsvarsminister. Ministeren er i en ny bog blevet afsløret for hans relationer til Rusland, og har nu anklaget forfatteren for at have truet sig til de afslørende oplysninger. Journalisten afviser beskyldningerne, men regeringen har overtaget kontrollen med landets domstole. Arkivfoto.

LÆS  Protester mod ambassader i Warszawa og København

BRUXELLES: Polens forsvarsminister er blevet afsløret for sine kriminelle relationer til Rusland i en ny bog. Nu kræver han forfatteren fængslet.

LÆS  Protester mod ambassader i Warszawa og København

Den anerkendt polske journalist Tomasz Piatek har skrevet en bog om Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz og hans relationer til Rusland. Bogen er udkommet i 10.000 eksemplar og er blevet revet væk. Et nyt oplag på 30.000 er på vej til de polske læsere.

Afslørende bog

Bogen bygger på halvandet års research om den kontroversielle forsvarsminister, og dokumentere hans relationer til Moskva. Som reaktion på udgivelsen, har Antoni Macierewicz nu fået en militær domstol til at anklage journalisten for ved magt og trusler, at have erhvervet sig viden til bogen. Anklagen kan give op til tre års fængsel. Journalisten nægter sig skyldig i sagen, der er mødt med international vrede.

Voldsom international reaktion

Anklagen har nemlig fået en lang række internationale organisationer til at kræve, at anklagerne mod journalisten frafaldes. I en henvendelse til ministeren skriver organisationerne blandt andet, at handlingen er et skridt mod underminering af retsstaten. Bag henvendelse til ministeren står:

Den Europæiske Journalistforbund (EFJ), Journalister Uden Grænser (RSF), Den Europæiske Magazine Media Association (EMMA), Den Europæiske Dagblades Forening (ENPA), Det Europæiske Center for presse- og mediefrihed (ECPMF), Freedom House, Global Editors Network (GEN), Index on Censorship, International Press Institute (IPI) og Sydøsteuropa Media Organisation (SEEMO).

LÆS MERE
Eksternt link: Brev til polsk forsvarsminister fra EJF

LÆS  Bill Clinton: USA vidste at Rusland ville have Ukraine

LÆS  Rusland raser over indrejseforbud til OSCE møder