Israels premierminister på besøg i Auschwitz

  Benjamin Netanyahu takkede de polakker, der riskerede deres eget og deres børns liv for at hjælpe jøderne


  OSWIECIM: Polen markerede 65 års dagen for befrielsen af den tyske nazistiske udryddelseslejr Auschwitz, hvor mere end en million mennesker døde.


  Repræsentanter for 47 nationer mødtes i går Auschwitz for at markere, at det var 65 år siden, sovjetiske tropepr befriede den nazistiske dødslejr.

  Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, talte ved højtidligheden. Han kaldte Auschwitz den største tragedie i jødernes historie, og det største folkemord i verden.

  Fælles lidelser

  Benjamin Netanyahu fremhævede jødernes og polakkernes fælles lidelser og fælles heltemod. Den israelske regeringsleder Han takkede den polske regering for dens indsats for, at tragedien stadig bliver mindet.

  Prominente gæster

  150 overlevende fra Auschwitz deltog i højtideligheden sammen med blandt andre Polens præsident Lech Kaczynski, premierminister Donald Tusk, formanden for EU Parlamentet, Jerzy Buzek og Ruslands undervisningsminister Andrei Frusenko.

  Tragedien må ikke glemmes

  I sin tale understregede den russiske minister vigtigheden af, at historien om Auschwitz-tragedien fortsat bliver fortalt.

  – De generationer, der ikke kende kirgens grusomheder, må i det mindste kende til deres eksistens. Vi må alle indse hvilken pris menneskeheden måtte betale for at tolerere fremmedhad og chauvinisme, sagde Andrei Frusenko.

  Auschwitz-dag

  Dagen i går var officiel Auschwitz dag, som blev markeret mange steder over hele verden. Den danske Auschwitz dag blev markeret i de større danske byer med enten udstillinger, foredrag og koncerter.

  I København blev den kontroversielle model af Auschwitz, der er lavet af guld som stammer fra tænderne på ofrene i lejren, præsenteret.

  Modellen har givet anledning til en del protester i bl.a. Berlin, hvor en udstilling med modellen blev lukket efter bare 10 minutter.