Journalist og anti-terrorchef: Rusland er i krig med Ukraine

  ukraine_øst_krig

  Krigshandlingerne tager til i styrker i det østlige Ukraine, efter at Rusland har indsat avanceret udstyr og mindst 1.200 soldater. Foto: EuroMajda.


  DONETSK: Den ukrainske journalist Yuriy Butusov beretter om russiske tropper og terror i det østlige Ukraine. Nu bekræftes oplysningerne også af den lokale anti-terrorchef.


  Ruslands præsident, Vladimir Putin, har startet en åben krig mod Ukraine, skriver Yuriy Butusov, der er ukrainsk journalist og aktivist. Han er i krigszonen i det østlige Ukraine. Flere byer i det østlige Ukraine er rene krigszoner, og folk holder sig indendørs af frygt for at blive ramt af granater. Mere end 2.000 mennesker skønnes dræbt, og flygtninge strømmen væk fra områderne, i takt med at krigen er tiltaget i styrke de seneste døgn. FN anslår at en millioner mennesker er flygtet fra krigshandlingerne.

  Åben krig

  Det russiske militær har sammen med pro-russiske separatister, startet et massivt modangreb på byen Donbass, og det har ændret balancen i området de seneste dage, og det er klart, at en russisk invasion og krig er i gang, skriver journalisten. For få dage siden bekræftede NATO, at russiske tropper havde sneget sig ind i Ukraine.

  Russisk assistance

  Den russiske hær er nu kommet de pro-russiske oprører til undsætning, netop som de var presset i bund og tæt på overgivelse, efter at den ukrainske hær har forsøgt at få kontrollen over området.

  Russiske tropper

  Siden den 10. august har Rusland indsat mindst 1.200 russiske soldater med 250 pansrede køretøjer, op til 100 kanoner og flere raketsystemer, skriver journalisten.

  Avancerede missilsystemer

  Den russiske hær har også indsat luftforsvarssystemer, herunder jord-til-luft missilsystemet Strela-10, Osa og Bukfurdo. Raketsystemerne betyder, at det ukrainske flyvevåben reelt er sat ud af spillet i luftrummet over store dele af det østlige Ukraine, skriver Yuriy Butusov.

  – Det er klart, at amatøragtige «oprørere» ikke er i stand til at forberede hundredvis af militære køretøjer, lave sikre beregninger når det gælder artilleri, luftforsvarssystemer og logistik generelt, skriver journalisten.

  Rusland står bag

  Den meget avancerede militære indsats, kan kun udføres af den russiske hær. Og på den russiske side af grænsen, står endnu 20.000 russiske soldater klar til at rykke ind i Ukraine, skriver Yuriy Butusov. I Rusland forsvares det store antal soldater i området med, at man frygter at situationen i Ukraine, kan sprede sig til Rusland – og at krigen fortsætter på russisk territorium. Det sagde den russiske udenrigsminister, mandag.

  Oprører bekræfter våben

  Flere af de pro-russiske oprører, har da også erkendt at de har modtaget avanceret udstyr fra Rusland, til at sikre Donetsk og Lugansk på oprørernes hænder. Rusland vil udvide frontlinjen til Marioupol, så det bliver umuligt for den ukrainske hær at få genoprettet roen i Donetsk og Lugansk.

  Ukraine bekræfter

  Ihor Boronchenko, der er chef for antiterror-styrken (ATO) i Luhansk området, bekræfter at russiske militære kolonner er trængt ind i Ukraine. Det oplyste han i en telefon samtale med Hromadske.tv.

  – For tre dage siden, kørte en kolonne med væbnede styrker fra Rusland ind i Ukraine. Det var en kolonne med 1.200 soldater, sikkert russiske, 150 pansrede køretøjer, blandt andet kampvogne og raketudstyr, sagde anti-terrorchefen.

  Terror og snigskytter

  Situationen er højspændt i det østlige Ukraine. Flere kilder polennu.dk har talt med, berette om russiske enheder der kører rundt i gaderne og skyder omkring, ligesom der er snigskytter der forpester dagligdagen for indbyggerne. De huse, hvor der stadig er mennesker, er mørkelagt, for at reducere chancen for at blive ramt af en snigskytte. Mange er allerede flygtet fra de områder der er besat af de russiske separatister, og i de seneste dage er flygtninge strømmen intensiveret.

  Flygtninge dræbt

  Mandag blev en ukrainsk bus med flygtninge, der ville væk fra krigszonen, ramt af en russisk rakt. Foreløbig er 17 døde, mens flere fortsat er i livsfare. Reuters melder fortsat om intense kampe mellem de pro-russiske separatiser og den ukrainske hær i den oprørskontrollerede by Luhansk.

  Præsidenter mødes

  Trods krigsudbruddet, er der politisk kontakt. Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, har bekræftet, at han mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin, i den hviderussiske hovedstad Minsk i den kommende uge, hvor EU’s afgående udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, også vil deltage.

  Ifølge en talsmand fra den ukrainske regering er målet at forsøge at skabe fred i det krigsramte område, der grænser op til Rusland.

  For god ordens skyld

  polennu.dk er bekendt med, at vores kilde til historien, den ukrainske journalist Yuriy Butusov, også er politisk aktiv på ukrainsk side i konflikten med Rusland. Vi har valgt at viderebringe hans udtalelser alligevel, da det er meget sparsomt med officielle og bekræftede oplysninger fra det østlige Ukraine, og mange historier fra området manipuleres, ikke mindst fra russisk side.

  Vi tror dog fuld og fast på journalistens objektive fortællinger, lige som andre troværdige kilder som polennu.dk har været i kontakt med bekræfter beretninger. Ved redaktions slutning, blev historien også bekræftet fra officiel side i Ukraine, om end med et mindre antal militære køretøjer. Vore øvrige kilder i Ukraine beskyttes af sikkerhedsmæssige grunde.

  Redaktionen!