Kaczynski: Færre ministre og flere super-ministre

Polske topfolk mødes i PiS-partihovedkvarteret, selv om formålet er, at der skal dannes ny regering. Arkivfoto.

WARSZAWA: Lederne fra de tre parter bag regeringsflertallet, Forenet Højre, fører maraton-forhandlinger om en ny regering med færre ministre og ministerier.

LÆS  Donald Tusk på vej tilbage til polsk politik

Der er hektisk aktivitet i Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) hovedkvarter i Warszawa. For bordenden sidder formanden for PiS, Jaroslaw Kaczynski. Han vil helst have halveret antallet af ministerier. Der er i dag 20, og meget tyder på, at forhandlingerne kan ende på 12 ministerier.

Alle topfolk

Med i forhandlingerne er også statsminister Mateusz Morawiecki, formanden for PiS-gruppen i parlamentet Ryszard Terlecki, og lederne for de to koalitionspartnere; justitsminister Zbigniew Ziobro (Solidarna Polska) og videnskabsminister Jarosław Gowin (Forenet Polen).

Ifølge uofficielle kilder skulle de to koalitionspartere, der hver har to ministerier i dag, have accepteret at give afkald på det ene af dem. Prisen forhandles fortsat, men de tilbageværende ministre er blevet tilbudt at få titel og funktion som vicestatsministre. Deres ministerier bliver også omdannet til ”super-ministerier” med flere, vigtigere og større arbejdsområder end i dag, hvis parterne når til enighed.

Vicestatsminister igen

Det synes allerede nu aftalt, at den fyrede vicestatsminister (nuværende videnskabsminister) Jaroslaw Gowin, igen bliver vicestatsminister. Han blev fyret under corona-krisen, fordi han ødelagde Kaczynskis plan om at gennemføre præsidentvalget den 10. maj trods corona-krisen. Sagen endte med et kompromis. Men Gowin var dengang færdig som vicestatsminister. Gowin har denne gang ikke ladet sig takke med denne titel alene, efter den offentlige afklapsning i maj. Derfor ventes det at blandt andet EU-forhold kommer ind under hans ansvarsområde.

Imens fortsætter forhandlingerne i PiS-hovedkvarteret. Partiet er afhængigt af støtten fra de to kontroversielle partiledere og deres medlemmer, så Kaczynski har intet andet valg end at føje dem, hvis han vil fastholde flertallet i parlamentet.

LÆS  Afstemning: Flertal for at lukke populær tv-station

Forhandlingerne handler ikke alene om en ny regering, men også om hvilket politik der skal føres i Polen frem til næste parlamentsvalg om tre år.

LÆS  Donald Tusk på vej tilbage til polsk politik

Mere nyt om Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.