Kaczynski fyrer alle vicestatsministre og bliver det selv

Polens præsident Andrej Duda (tv.) og partiformand Jaroslaw Kaczynski gav hånd, da Kaczynski fik afsat fire vicestatsministre og udpeget sig selv som eneste vicestatsminister. Foto: Przemyslaw Keler/KPRP.

WARSZAWA: Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski er taget i ed som ny vicestatsminister. De fire nuværende vicestatsministre er afsat.

LÆS  Præsident narret: Troede han talte med Macron

Regeringskoalition Forenet Højre, med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) gør partiformanden Jaroslaw Kaczynski til ny vicestatsminister. Samtidig er de øvrige fire vicestatsministre blevet afsat.

(Fortsættes under)

Jaroslaw Kaczynski bliver medlem af regeringen igen

LINK: Jaroslaw Kaczynski bliver medlem af regeringen igen

Vicestatsministre på stribe

Det er kun et år siden, at Kaczynski trådte tilbage for at hellige sig efterårets valg. Nu kommer han tilbage, af samme årsag. Kaczynski blev formelt genindsat af præsident Andrzej Duda onsdag eftermiddag. Samtidig var de afgående vicestatsministre: Jacek Sasin, Mariusz Blaszcak (forsvarsminister), Piotr Glinski (kulturminister) og Henryk Kowalczyk (uden portefølje – men fratrådte som landbrugsminister i år).

Der er uro i regeringspartiet, hvor PiS valgkampagnechef, Tomasz Poreba smækkede med døren, og sagde op fredag. Han blev afløst af Joachim Brudzinski, der anses for at være en person der står tæt på Jaroslaw Kaczynski.

Ved at ændre i regeringen, kan Jaroslaw Kaczynski selv styre regeringens arbejde frem til et valg, hvor oppositionspartiet har lovet, hvis de vinder, at stille Jaroslaw Kaczynski for en domstol for utallige brud på den polske forfatning.

– Hvis regeringen skal være effektiv, er det kun muligt, når der er stærk støtte fra flertallet i parlamentet. Og dette flertal ledes af Jaroslaw Kaczynski, siger Muller, der er talsmand for regeringens,

Statsminister fra 2006 til 2007

I den første regeringsperiode med PiS, var Jaroslaw Kaczynski statsminister (2006-2007). Da partiet genvandt regeringsmagten, var det med Kaczynski i kulissen. I september 2020 var der intern ballade i regeringen, og Kaczynski indsatte sig selv som vicestatsminister. Det var han frem til juni 2022.

LÆS  Jaroslaw Kaczynski bliver medlem af regeringen igen

Forenet Højre og PiS har ifølge alle målinger mistet sit flertal, og de seneste viser også, at koalitionen heller ikke kan fortsætte med støtte fra et andet nationalistisk parti, som det ellers var ventet indtil for få uger siden – eller før den såkaldte Tusk-lov trådte i kraft.

LÆS  Polakker spurgt om hvem de fortrækker som statsminister

Som målingerne ser ud lige nu, får Polen nu regering efter et valg.