Kaczynski har udpeget ny statsminister-kandidat

  Piotr_Glinski_Polen_statsminister_kandidat_PiS_polennu

  Piotr Glinski er født i Warszawa i 1954, og er nu foreslået af oppositionen som ny statsminister i Polen, efter Donald Tusk. Foto: PiS.


  WARSZAWA: Oppositionspartiet, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), vil indsætte en ny regering, og har en statsminister-kandidat klar.


  Hvis den polske regering skulle tabe en tillidsafstemning, efter at oppositionen har fremsat en mistillidsdagsorden i Sejmen, så har Jaroslaw Kaczynski en statsminister-kandidat klar. Det sagde han foran polske journalister i Warszawa, mandag.

  Forretnings-regering

  Kaczynski mener, at det går så dårligt i Polen, at tiden er inde til at indsætte en regering af eksperter, ikke af politikere, men dog støttet af de store politiske partier, sagde han mandag.

  – I Polen har vi en situation, der kræver ændringer, og det kræver en regering der ikke er parlamentarisk, sagde Kaczynski.

  Statsminister i ærmet

  Oppositionslederen mener, at en ny regering bør ledes af Piotr Glinski, der er et kendt ansigt i Polen. Han stillede op i 1997 for Frihedspartiet i Polen, og er professor i sociologi.

  Piotr Glinski er født i Warszawa i 1954, og præsenterede på samme pressemøde sin vision, hvis han blev statsminister.

  Af med Tusk

  Allerførst vil han af med statsminister Donald Tusk, og så vil han søsætte nye reformer indenfor staten, kommunerne og i samfundet generelt.

  Glinski sagde også, at Polen har brug for en effektiv administration og planer for reformer, og et nyt politisk klima, der er mindre polariseret.

  Uligheder i Polen

  Glinski sagde, at sociologiske undersøgelser viste en voksende ulighed i Polen, der får mange polakker til at flygte ud af landet for at søge arbejde i fortrinsvis Storbritannien.

  – Det kan ikke blive ved … vi har ikke råd til uvirksomme forsøg på reformer, vi er nødt til at gå videre med visioner og mod, sagde Glinski.

  Næppe flertal

  Det er næppe sandsynligt at et flertal stemmer for mistillidsdagsordenen, da regeringen har et spinkelt flertal, men utilfredsheden med regeringen og Donald Tusk er stigende i Polen. I weekenden havde Solidarnosc og PiS samlet 30.000 polakker til demonstration i Warszawa.