Kaczynski vil bekæmpe nepotisme med undtagelser

Kaczynskis Polen og nepotisme
Tvillingebrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski var ikke enige om EU. Men Lech Kaczynski var varm tilhænger af EU, var hans bror Jaroslaw Kaczynski, langt mere skeptisk. Arkivfoto.

WARSZAWA: Kaczynski vil bekæmpe nepotismen i Polen, men hvis nære familiemedlemmerne har kvalifikationer, så er de undtaget i reglen.

LÆS  Vicestatsminister Kaczynski er skuffet over justitsministeren

Den genvalgte partiformand Jaroslaw Kaczynski påpegede i sin tale på Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kongres, at partiets folk i regeringen og andre ledende organer, har et stort problem med nepotisme.

Afsløringer om nepotisme

I polske medier har der været mange afsløringer om venner og familiemedlemmer af regeringspartiets inderkreds, der er blevet privilegeret økonomisk eller med fine job of bestyrelsesposter. Problemet er omfattende, og det erkendes nu for første gang af den magtfulde partiformand. Derfor har PiS nu vedtaget en regel der skal begrænse nepotismen.

Den nye regel

Fremover gælder det; at ægtefæller, børn, søskende og forældre til PiS-valgte parlamentsmedlemmer og senatorer ikke må arbejde for eller i statsejede virksomheder.

Der er dog en undtagelse, som ikke alene udstiller problemets omfang, men som måske også udtrykke den reelle vilje til forandring. For hvis en ansat eller et bestyrelsesmedlem med familierelation har kvalifikationer, så gælder reglen ikke. Det kan være på grund af kompetencer, erhvervserfaring eller en anden særlig situation. Så er der ikke tale om nepotisme, i Kaczynski udlægning på partikongressen.

LINK: Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)

kaczynski_pressefrihed
Der skal nye ministerbiler til mener den polske regering. Kaczynski-regeringen bruger EU integrationspenge til at blive bedre kørende. I alt har regeringen bestil 308 luksusbiler – 20 af dem er ministerbiler. Arkivfoto.
Mere nyt om polsk politik på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.
Jaroslaw Kaczynski har i en tv-tale opfordret til kamp mod abort-demonstranterne, der har været aktive siden forfatningsdomstolen afgørelse om stort set at forbyde abort. Her ses han i en af forsvarets helikoptere, som han uberettiget anvender til private formål. Arkivfoto.
LÆS  Vicestatsminister Kaczynski er skuffet over justitsministeren

LÆS  Regeringskrise: Partiledere til krisemøde i dag