Kaczynski vil ikke acceptere afpresning fra EU

Landbrugsprotester
Utilfredsheden med Kaczynski-regering vokser blandt de polske bønder. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Polens nye vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, vil nedlægge veto mod EU-budgettet og corona-hjælpepakken.

LÆS  Ny måling: Kaczynski-regeringen mister sit flertal

Konflikterne mellem EU og Polen spidser til. Med udsigten til, at EU-penge kædes sammen med overholdelse af retsstatens principper og andre af EU’s grundværdier, har den nye polske vicestatsminister – og formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski sagt, at Polen vil nedlægge veto mod EU-budgettet og den særlige corona-hjælpepakke.

Veto for “afpresning”

– Hvis truslerne og afpresningen mod os fastholdes, så er vi klar til at forsvare Polens vitale interesser med et veto, siger Jaroslaw Kaczynski til niezlna.pl.

– Og sådan vil vi gøre mod enhver, der udsætter os for afpresning. – Vi vil ikke lade os terrorisere, så der kommer et veto, siger vicestatsministeren.

Tidligere EU-præsident og polsk statsminister, Donald Tusk har omgående reageret på Kaczynskis udtalelse.

Donald Tusk overrasket

– Vicestatsminister Kaczynski har meddelt, at han er parat til at blokere for EU-penge til Polen, så han ustraffet kan fortsætte med at overtræde retsstaten. Og jeg som troede, at Kaczynski ikke kunne overraske mig med noget, skrev den tidligere premierminister Donald Tusk på Twitter.

Lederen af det største oppositionsparti, Borgernes Platform, Borys Budka siger, at Jaroslaw Kaczynski vil trække Polen ud af EU.

Kaczynski som Putin og Ergogan

– Han forstår ikke essensen af ​​det europæiske fællesskab, og han handler mod polske interesser. At EU er et værdifællesskab, er et faktum, men Kaczynski deler ikke de værdier; det er fordi han er ligesom Putin, Erdogan og andre folk, der ikke bryder sig om demokrati, siger oppositionslederen.

LÆS  Mere end otte ud af ti polakker vil blive i EU

Et stort flertal af EU-landene samt et flertal i Europa-Parlamentet, vil have stoppet pengestrømmen til Polen, fordi landet systematisk nedbryder de fælles europæiske aftaler.

LÆS  Polakkerne er utilfredse med regerings topfolk

Polakkerne hører til blandt de mest EU-glade borgere i unionen.

Flere nyheder fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.