Katolikker vil stoppe koncert – borgmester retter ind

  vader_polen_heavy_metal_musik

  Borgmesteren i den polske by Chojnice har efter ønske fra en katolsk forening, forbudt en planlagt koncert med heavy-metalorkesteret Vader. Det populære band hædres ellers på det polske kulturinstituts hjemmeside, og direktøren for byens kulturcenter er rasende. Arkivfoto.


  CHOJNICE: En borgmester har forbudt en koncert med et populært heavy metal orkester efter katolsk ønske. Aflysningen betyder at en stor frivillig festival formentlig skal aflyses. Direktøren for byens kommunale kulturcenter er rasende.


  En katolsk forening i byen Chojnice, der ligger sydvest for Gdansk, ville have en koncert med landets mest populære heavy-metal orkester Vader aflyst. De gik til den lokale præst, der bragte budskabet videre til borgmesteren, der valgte at efterkomme foreningens ønske. Nu står en ellers succesfuld festival til måske helt at blive aflyst, skriver nyhedsportalen wp.pl

  Midt i juni skulle der nemlig for fjerde gang gennemføres en internationale heavy metal festival i Chojnice. En tradition der tiltrækker frivillige fra Tyskland og Holland, og som har fasttømret sig som en stor regional event. Aflysningen af Vaders deltagelse har nu fået en lang række andre bands til at melde fra, så festivalen nu er i fare for helt at blive aflyst.

  Ingen kommentar

  Borgmesteren vil ikke overfor wp.pl kommentere sagen, men polennu.dk har fået en kommentar fra direktøren for Chojnice kommunale kulturcenter, Radek Krajewicz. Byens kulturcenter er medarrangør af festivalen og koncerten med Vader, og kommunen har endda for længst lovet at betale udgifterne til hovednavnet. Men nu har kommunens repræsentanter fået besked på, at der ikke må bruges en zloty på koncerten med Vader alligevel.

  – Det er meget trist, at vi nu har udsigt til at skulle aflyse den populære festival, der tiltrækker mange tilskuere og bands fra andre lande. Vader er et kendt og respekteret orkester, så det kommer som et chok for mange af os, siger Radek Krajewicz.

  Fra Danmark til diktatur?

  – Jeg troede ikke, at jeg skulle opleve det her. Det er bare 30 år siden (4. juni, red.) at vi kom fri af diktatur og undertrykkelse i Polen. Jeg har arbejdet ti år i Danmark og er kommet tilbage med viden om et åbent og demokratisk samfund, og nu skal jeg opleve dette i mit eget land kort tid før fejringerne af friheden i 1989 – det er jo til at græde over, siger kulturdirektøren.

  – Festivalen er populær blandt frivillige og gæster, så det er mange mennesker der bliver påvirket af borgmesterens beslutning. Vi holder mange arrangementer med katolske kredse, og det er vi glade for, men ingen af vores koncertgæster kunne da finde på, at kræve at vi ikke skulle holde op med at samarbejde med de kirkelige katolske kredse, siger direktør Radek Krajewicz, Chojnice kulturcenter til polennu.dk.

  Den katolske forening mener, at Vader orkesteret med deres optræden krænker religiøse følelser, ligesom bandet – efter borgmesterens mening – opildner til vold. Derfor har han aflyst koncerten.

  Officiel hæder

  Hos det officielle polske kulturinstitut har man dog en anden opfattelse. Her praler man af nationens heavy-metal band. På hjemmesiden om Polens stoltheder fremgår og fremhæves orkesteret Vaders. Orkesteret blev dannet tilbage i 1983, i tiden under kommunismen. Se nedenstående link.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Officiel omtale af Vader

  Kirkelig kultur

  Sagen har vakt stor interesse og fordømmelse i Polen, hvor bølgerne i forvejen går højt om forholdet mellem den katolske kirke, myndighederne og politikerne. Præstens chef – den regionale biskop – har ikke hørt om aflysningen fra Chojnice, og har derfor ingen kommentarer før det er sket.