Klimaet i Polen

pleve_alle_vejrtyper___Arkivfoto-polennu_dk_

Vejret i Polen er varieret og med hyppige udsving, som at temperaturen falder med 28 grader i løbet af 24 timer elleret fald på mere end 17 grader i januar. Det nordlige og vestlige Polen nyder godt af et moderat kystklima med milde vintre og relativt våde somre, mens de østlige dele har et kontinentalt klima med hårde vintre og varme, tørre somre.

Det polske lunefulde polske vejr skyldes ikke så meget det milde klima, men mere dets omskiftelige karakter. Hvad er forklaringen? Den findes over vores hoveder. Masser af fugtig luft fra Atlanten støder sammen med den tørre luft fra det indre af kontinentet. Resultatet? En himmel dækket med skyer 60-70 % af året (flest i november, færrest i september).

Det regner ... især om sommeren. Den mest regnfulde måned er juni, mens det regner mindst i februar.

Landets tørreste region er Kujawy, mens den mest regnfulde er Tatrabjergene, hvor der faldt 300 millimeter regn under et skybrud i juni 1973 i Hala Gasienicowa. Den schlesiske slette er det varmeste sted i Polen. Her bliver den milde vinter kun i to måneder, mens sommeren varer i 100 dage.

Polens koldeste sted er Wizajny i Suwalki regionen. Her er den gennemsnitlige januar temperatur minus 4,5 grader, og vinteren fortsætter nådesløst i fire måneder. I 1928 var der sne indtil juni måned!

De polske årstider har meget lidt at gøre med dem, som er markeret på kalenderen.

Det "tidlige forår" varer en måned fra slutningen af februar i den vestlige del af landet eller fra slutningen af marts omkring Suwalki. Foråret kommer til Polen fra vest. Temperaturen stiger, og planterne begynder at blomstre. Den varme sommer kan komme så tidligt som i maj. Efter fire måneder jager efteråret sommeren væk. Sensommeren begynder midt i september, hvor det er varmt og solrigt, men træerne allerede er begyndt at tabe deres blade.

Korte, grå dage indvarsler "tidlig vinter". Seks uger senere kommer vinteren for alvor fra nordøst. I Mazovia sner det 30-40 dage om året, mens Tatrabjergene har op til 145 dage med sne. Men når østenvinden skifter, og det blæser fra vest, er det et tegn på, at foråret igen er på vej ...

På polennu.dk kan man altid finde time-aktuelle oplysninger om vejret og vejrudsigter for alle polske byer.

Se polsk vejr og vejrudsigter for Polen her