Kommentator: Justitsministeren er helt nede på alle fire

Den kendte tv-journalist og moderator Grzegorz Nawrocki siger, at det var en særdeles ydmyg justitsminister der i dag appellerede til at regeringssamarbejdet skulle fortsætte. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens kontroversielle justitsminister Ziobro var i en uset selvudslettende rolle, da han på et pressemøde i dag appellerede til fortsat regeringssamarbejde med Kaczynski og PiS.

 

LÆS  Bombealarm i Warszawa: 40 steder lukket ned

De seneste dages regeringskrise midt under forhandlingen om en ny polsk regering, har taget endnu en ny drejning. I dag holdt Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) topfolk møde klokken 13.00 i partihovedkvarteret. På dagsorden var kun et punkt. Fremtiden for Forenet Højre (regeringskoalitionen eller valglisten), hvor PiS er størst.

Pressemøde som sidste udkald

På samme tidspunkt indledte lederen af Solidarna Polska, justitsminister Zbigniew Ziobro et pressemøde, hvor han forsøgte at forklare, at han fortsat ønsker en samlet regering under Forenet Højre. Den kendte tv-kommentator og moderator, Grzegorz Nawrocki siger til polennu.dk, at det var en ydmyg justitsminister der talte på dagens pressemøde.

Ydmyg justitsminister

– Ziobro var i en helt uvant rolle. Det er sjældent man ser ham, være så ydmyg. Han opførte sig som en slem dreng, der godt vidste han havde gjort noget forkert, og nu forsøgte at undskylde og rette op på skaden. Han havde næppe forudset, at Kaczynski kunne finde på at trække tæppet væk under ham.

– Sandheden er, at Ziobro længe har provokeret Kaczynski med rabiate initiativer og enegang i regeringssamarbejdet. En lov der skulle fritage regeringen og embedsmænd for straf på grund af håndteringen af corona-krisen, ville justitsministerens fløj ikke stemme for. Ved ikke at gøre det, kunne justitsministeren – som selvudnævnt anklagemyndighed – til enhver tid rejse tiltale mod sine ministerkolleger hvis ikke de rettede ind. Og det er blevet for meget for Jaroslaw Kaczynski, der har truet med at smide justitsministeren og hans fløj ud af regeringen, for selv at danne en mindretalsregering.

Måske et show?

Måske hele dramaet bare har været et show, men i så fald er det meget godt spillet. Polens justitsminister var helt nede på alle fire i dag, og det er ikke sket i mange år. Han virkede virkelig som en, der godt vidste han havde gjort noget forkert, siger Grzegorz Nawrocki til polennu.dk.

LÆS  Venstrefløjen sikrer flertal for splittet regering
LÆS  Regering: Vi kan tale EU fra retsstats-mekanismen

Nu skal et møde mellem justitsministeren og Jaroslaw Kaczynski afgøre striden. Det ender nok med en fortsættelse af regeringen i Forenet Højre, om end det bliver med færre ministre, vurdere polennu.dk.

En meningsmåling som vi bragte søndag viser, at justitsministerens Solidarna Polska er ude af politik, hvis ikke han stiller op på valglisten sammen med Forenet Højre, herunder PiS.

Det politiske drama i Polen fortsætter.

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.