KØBENHAVN: Den danske Kong Frederik og dronning Mary rejser til Polen den 27. januar til en historisk markering.
Danmarks Kong Frederik og dronning Mary rejser til Polen. Den 27. januar skal de deltage i markeringen af 80 års dagen for Auschwitz-lejrenes befrielse under Anden Verdenskrig. Daværende kronprins Frederik deltog også i 70 års markeringen i 2015.
Det er en kendt sag, at det danske kongepar er begejstret for Polen.
Første rejse til Polen
Kongens første udenlands rejse var til Polen i januar sidste år, og kronprinseparret fejrede deres 10-års bryllupsdag i Polen i 2014. Seneste parret var i Polen sammen var i 2018. Det var i anledning af 100 året for Polens genopstandelse som et land efter 123 år.
I 2019 mødtes kronprinsesse Mary med den polske Nobels Fredsprismodtager Lech Walesa i København.
400 år i Polen
I år er det 400 år siden, at Christian 4. etablerede en diplomatisk repræsentation i Polen – det var i Gdansk. Kongehuset har en stående indbydelse fra Lech Walesa, og om Gdansk bliver mål for Kongeparrets næste rejse til Polen er uvist. Sikkert er det dog, at de er meget velkomne i Gdansk.
(Fortsættes under)
Szczecin bliver i dag sidste stop for kronprins Frederik og Mary i Polen
80 årsdagen markeres med deltagelse af stats- og regeringschefer fra hele verden, og udover det danske kongepar, deltager også den britiske Kong Charles. Det ventes også, at det norske og svenske kongepar, deltager i markeringen.
(Fortsættes under)
Auschwitz bygget til polske fanger
Auschwitz var oprindeligt en polsk kaserne. Da Anden Verdenskrig blev indledt, blev kasernen omdannet til en lejr for polske krigsfanger – en koncentrationslejr. Det var i september 1939, og det var den berygtede SS-enhed i Nazityskland, der stod bag. Det var næsten udelukkende polakker, der var fanget i lejren de første to år. Målet med krigen – som Hitler og Stalin havde aftalt – var at udslette Polen, og fjerne polske topfolk og modstandsfolk, som det også skete i Katyn i Rusland i 1940.
(Fortsættes under)
Fra maj 1940 var det hårdhændede kriminelle tyskere, der skulle håndtere de polske krigsfanger som fangevogtere, for at ydmyge polakkerne. Fangerne blev slået, tortureret og henrettet ofte uden grund. De første aflivninger med gas af fanger begyndte i Auschwitz blok 11 i august 1941 – lige efter at den tysk-russiske alliance brød sammen ved Hitlers angreb på Sovjetunionen i juni samme år. Fra juni kom der også russiske krigsfanger til koncentrationslejren Auschwitz.
Udryddelseslejren Birkenau bygges
Byggeriet af udryddelseslejren Birkenau (også kaldet Auschwitz II) begyndte i september 1941. Fra 1942 og frem til slutningen af 1944 ankom der godstog med jøder fra det tyskbesatte Europa. Mange af dem der kom til Birkenau blev ført direkte i gaskamrene til aflivning.
Af de 1,3 millioner mennesker sendt til Auschwitz/Birkenau mistede anslået 1,1 millioner af dem livet. De 960.000 var jøder (865.000 af dem blev gasset til døde ved ankomsten), 74.000 var ikke-jødiske polakker, 21.000 var romaer, 15.000 var russiske krigsfanger og yderligere 15.000 var fra andre lande.
LINK: Auschwitz/Birkenau (engelsk)
polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.
Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905 – eller med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.