Krav om international undersøgelse af flystyrt

  En måned efter flystyrtet i Smolensk, kræver en ny bevægelse ’10. april bevægelsen’ at en international og uafhængig kommission skal undersøge årsagerne til ulykken. Søndag samlede de underskrifter foran præsidentpaladset i Warszawa. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Demonstranter foran præsidentpaladset kræver en uafhængig international undersøgelse af flystyrtet i Smolensk, hvor præsidenten og 95 andre omkom.


  Søndag var 2.500 polakker mødt op foran præsidentpaladset i Warszawa for at kræve en international uafhængig undersøgelse af omstændighederne ved flystyrtet i Smolensk den 10. april, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom. Søndag var nøjagtig en måned efter det tragiske flystyrt.

  10. april bevægelsen

  ’Vi vil have sandheden’ stod der på de bannere som polakkerne bar ved demonstrationen i Warszawa. Efter flystyrtet i Smolensk er der blevet startet en bevægelse eller en organisation med navnet 10. april.

  Gruppen er mistænksomme overfor russerne, og kræver derfor en internationale og fri undersøgelse af flystyrtet i Rusland.

  Krav til premierministeren

  Gruppen har i et brev til den polske premierminister Donald Tusk, udtrykt dyb mistillid til den igangværende russisk-polske undersøgelse af omstændighederne ved flystyrtet i Smolensk.

  I henvendelsen hedder det:

  ’På grund af den store betydning flystyrtet nær Smolensk den 10. april 2010, har for Polen, og tabet af præsident Lech Kaczynski, og lederne af de vigtigste institutioner i den polske stat, og fordi ulykken ikke fandt sted i Polen, men i et andet land, skal vi bede Dem, hr. premierminister, om at etablere en uafhængig, international kommission til at undersøge årsagerne til katastrofen.

  Underskriftindsamling

  – Vi indsamlede underskrifter for at kræve, at der oprettes en international kommission, der kan fastslå årsagerne til Smolensk katastrofe bedre end både den polske- og russisk regering kan, sagde lederen af demonstrationen Przemyslaw Wipler.

  Utilfredshed med opklaring

  Efter hans mening er undersøgelsen ikke lavet korrekt, og peger bl.a. på rapporter i sidste uge om, at personlige ejendele fra de omkomne, blev fundet en kilometer fra Smolensk Lufthavnen, hvor præsidentens fly styrtede ned. Rusland har siden øget bevogtningen af ulykkesstedet, indtil undersøgelserne er afsluttet.

  Fungerende præsident på ulykkesstedet

  Søndag besøgte den fungerende polske præsident, og storfavorit til præsidentvalget, Bronislaw Komorowski det område i Smolensk, hvor flyet styrtede ned.

  Komorowski var i Rusland i anledning af 65 året for sejren over Nazityskland. Den fungerende præsident lagde en krans, og takkede Rusland og det russiske folk for deres medfølelser for tabene af præsident Lech Kaczynski og 95 andre polske borgere.