Krav om international undersøgelse af ulykke

  Smolensk_10_apr_2010_Rusland_Polen_præsident

  Smolensk den 10. april 2010 da præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Foreningen Katyn 2010 har igangsat en underskriftindsamling med krav om en international undersøgelse af flyulykken den 10. april ved Smolensk i Rusland.


  Nogle af familierne til de efterladte fra flyulykken i Smolensk kræver nu en uvildig international undersøgelse af omstændighederne den 10. april, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom.

  Foreningen Katyn 2010, som er startet af pårørende til de omkomne, kræver nu, med foreløbig 270.000 underskrifter i ryggen, at ulykke undersøges af en international uvildig instans. Foreningen har ikke tillid til hverken de russiske eller de polske efterforskere, skriver news.pl.

  International appel

  Katyn 2010 vil bede Kongressen i USA om hjælp, men derudover også NATO, FN, EU og det polske parlament Sejmen om opbakning til forslaget. Der foreligger ingen oplysninger om hvornår det vil ske.

  Kritik af undersøgelse

  Medlemmerne af Katyn 2010 klager også over, at russiske efterforskere hidtil har undladt at give Polen de sorte bokse fra præsidentflyet, og for ikke at beskytte vraget af flyet og de jordiske rester fra de omkomne.

  I de seneste officielle udtalelser om ulykken fra polsk side, er afskrifter og bånd fra de sorte bokse dog udleveret til Polen, selv om undersøgelsen endnu ikke er færdig.