Kritik af dansk tilsagn til russisk gasledning

    jeppe_kofod

    Jeppe Kofod er imod den danske godkendelse af Nordstream I. Den russiske gasledning gennem Østersøen er af flere betegnet som det 21. århundredes Jerntæppe. Arkivfoto.


    KØBENHAVN: Udenrigsordfører Jeppe Kofod beskylder nu statsminister Lars Løkke Rasmussen for at holde Folketinget ude i sagen om den russiske gasledning.


    Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen godkendte selv gasledningen, uden at de parlamentariske spilleregler blev overholdt. Det mener Socialdemokratiets udenrigsordfører Jeppe Kofod, der er valgt på Bornholm, skriver Politiken.

    Statsministeren er kaldt til samråd i Folketinget om sagen på anmodning fra Jeppe Kofod.

    Enhedslistens udenrigsordfører Per Clausen har stillet et spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller om samme emne:

    Hvilke initiativer har regeringen taget for at sikre sig, at Nord Stream-gasforbindelsen ikke benyttes af Rusland til at udøve endnu større pres på sine nabolande med trusler om at afbryde gasforsyningen til disse lande?

    Udenrigsministeren skal svare på spørgsmålet. Til gengæld har ministeriet ikke villet svare på spørgsmålet overfor dagbladet Politiken, der har forsøgt at få ministeriet i tale gennem flere dage.

    Kilder i den danske udenrigstjeneste siger til polennu.dk, at statsministeriet og udenrigsministeriet ikke er enige om tilsagnet til Rusland på det nuværende grundlag.

    Forud for det danske tilsagn havde Rusland kun accepteret, at Danmark skal give lov til inspektioner på rørledningen inden de gennemføres. Det er ikke oplyst, hvad sanktionsmulighederne er, hvis russerne alligevel bryder aftalen.

    Den kontroversielle rørledning mellem Rusland og Tyskland er også blevet kaldt for det 21. århundredes jerntæppe.

    Advarsel fra FE

    Det danske forsvars efterretningstjeneste, FE, har i en risikovurdering om russerne i forbindelse med rørledningen den 28. august 2009 skrevet:

    ’Rusland har indledt en konfrontatorisk udenrigspolitik’.

    En lang række spørgsmål om gasledningen er ikke blevet afdækket i Danmark. I en analyse skriver Politiken om de manglende perspektiver forud for godkendelse af rørledningen i Danmark:

    – at ledningen kan være et terrormål, at dansk enegang uden om EU er imod ånden i Lissabon-traktaten, at ledningen kan give anledning til forhøjet flådeaktivitet i Østersøen, at gaskøb fra Rusland, som indgår i aftalen med russerne, kan fører til ny og unødig afhængighed af Rusland.

    Dansk-russisk krise

    Så sent som i 2002 indførte Rusland sanktioner mod Danmark i forbindelse med at den tjetjenske menneskerettighedsforkæmper Sakajev, der af russernes betegnes som en tjetjensk terrorist, deltog i en konference i København.

    Daværende præsident Putin aflyste et planlagt møde med daværende EU-formand og dansk statsminister Anders Fogh Rasmussen. De to statsleder mødtes i stedet i Bruxelles, hvor Vladimir Putin på en pressekonference inviterede en kritisk journalist til Moskva for at blive udsat for tortur.

    F-16 fly i forsvar

    I 2008 og 2009 har Rusland gentagne gange krænket dansk luftrum, og udført provokerende militær adfærd, der har fået danske F-16 jagerfly på vingerne, som var verden under den Kolde Krig.

    Finland og Sverige

    Den kontroversielle rørledning mellem Rusland og Tyskland mangler nu kun Sverige og Finlands accept for at blive en realitet, hvis ikke det danske tilsagn trækkes tilbage.

    LINK:
    Nord Stream hjemmeside (dansk,engelsk,polsk)