Kritik af ny natklub i gammel jødisk synagoge

  Krakow_Synagoe_Chewra_Thilim

  Der bliver rock i synagogen Chewra Thilim, når den lørdag åbner som natklubben Mezcal. Arkivfoto.


  OPDATERET: En jødisk synagoge er blevet til en natklub, og det har udløst protester internt i jødiske kredse.


  En synagoge i Krakow, Chewra Thilim, der blev bygget i slutningen af 1800-tallet, åbner lørdag som natklub under navnet Mezcal.

  Tom synagoge

  Det jødiske samfund i Krakow (GWZK) fik overdraget synagogen i 1997, men i mange år har den ikke været brugt. Det fik den jødiske organisation til at leje bygningen ud til natklub.

  Det er sket, selv om GWZK fornylig blev bevidst om, at væggene rummer nogle gamle og værdifulde kalkmalerier, oplyser Polsk Radio.

  Krakow kritik

  – Det er noget, der bare ikke må ske, og jeg kan slet ikke forstå tankegangen bag beslutningen, siger Jonathan Ornstein, der leder et andet af de jødiske samfund i Krakow (JCC).

  Dårlig timing

  – Mindre end to uger efter, at Krakow har været vært for en international konference om jødiske arv, hvor eksperter fra over 20 lande diskuterede vigtigheden af at sikre bygninger, som denne synagoge, så har vi en situation, hvor Krakows jødiske trossamfund tager en beslutning, som går stik imod alle de principperne om respekt for vores arv, som var konferencens formål, siger Jonathan Ornstein.

  International jødisk vrede

  Den britiske professor Jonathan Webber, der underviser på Krakows Jagiellonian Universitet, har skrevet et åbent brev til byens jødiske samfund og til overrabbineren i Polen, Michael Schudrich.

  – Jeg er chokeret over, at beslutningen er taget af de ansvarlige for Krakows jødiske samfund. Det er dybt foruroligende misbrug af vores kulturarv. Hvordan kan vi bede den polske regering og det polske folk om at respektere vores kulturarv, hvis ikke vi selv gør det?

  Seriøse mennesker

  Indehaverne af Mezcal klubben er “seriøse mennesker” og “hvis der er nogen problemer, vil vi stoppe samarbejdet med dem”, oplyser den ansvarlige jødiske organisation i Krakow til deres forsvar.