Kritik af støtte fra EU til danske firmaer i Polen

  Royal_Greenlands_fabrik_i_Polen_følger_danske_standarder_polennu

  Royal Greenland flyttede fra Glyngøre i Danmark til Koszalin i Polen, og fik regional støtte til fabrikken i Polen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Danske virksomheder har fået EU-støtte til at etablere sig i Polen. Lektor mener at støtten er ulovlig.


  Fagbladet, medlemsblad for Danmarks største fagforening 3F, skriver at danske virksomheder har fået millionstøtte til at etablere sig i Polen. Det viser en opgørelse fra det polske Ministerium for Regional Udvikling, som Fagbladet 3F har gennemgået.

  111 millioner kroner

  Fem store, danske virksomheder har modtaget i alt 111 millioner kroner i støtte fra EU’s såkaldte strukturfonde til arbejdspladser i Polen, som de har nedlagt i Danmark.

  Store danske virksomheder

  Fiskegiganten Royal Greenland er en af dem. Firmaet har fået 53 millioner kroner fra EU til en ny fabrik i Koszalin i Polen. Hertil flyttede ledelsen i 2008 110 arbejdspladser, lukkede filetfabrikken i Glyngøre og efterlod området i chok.

  Også Carlsberg, Flügger, Skiold og Royal Greenland har flyttet job fra Danmark og modtaget millioner i støtte fra EU, viser Fagbladet 3F’s research.

  Ekspert: Ulovlig støtte

  Den form for EU-støtte er ulovlig, fastslår lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i EU og Østeuropa Søren Riishøj:

  – Hvis der er nedlagt arbejdspladser i Danmark, der er flyttet ud, og de har fået støtte til det, så er reglerne brudt, siger han.

  EU-støtten kommer fra en kæmpe pengetank. Over syv år er der uddelt 700 milliarder kroner til projekter i Østeuropa fra EU’s strukturfonde. Idéen er, at pengene skal hjælpe Østeuropa på fode og skabe vækst i det fattige øst.

  – Man må ikke støtte outsourcing, der fører til nedlæggelse af arbejdspladser i de samme virksomheder. Reglerne kan ikke tolkes på anden vis, forklarer Søren Riishøj.

  Polske penge

  Flere eksperter som polennu.dk har talt med siger, at pengene fra EU er støtte til regional udvikling i Polen. Udenlandske virksomheder kan opnå særlige fordele og støtteordninger i flere af de polske erhvervsparker, ligesom der regionalt er oprettet særlige økonomi-zoner, hvor udenlandske investeringer støttes lokalt og med midler fra EU’s strukturfonde. Polen har Europa rekord i at skaffe EU-midler.

  3F: Svineri

  3F’s industriformand Mads Andersen er rasende over støtten. Til Fagbladet siger han:

  – Det er noget svineri, hvis man bruger EU-penge til at flytte industrijob til Polen. Når det bliver direkte støttet at flytte job ud af landet, så siger vi stop, siger Mads Andersen til Fagbladet.