Kultur-palle fejret på sin 60 års fødselsdag

  warszawa_maja_giannoccaro_polennu

  Kulturpaladset er fortsat den højeste skyskraber i Warszawa, selv om den i går kunne markere sin 60 års dag. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk/MAJA G FOTO


  WARSZAWA: Det kontroversielle Kultur-palads i den polske hovedstad, der var en gave fra Stalin, havde rund fødselsdag onsdag.


  Polens højeste bygning, som til alle tider har delt vandene i Polen, blev i går fejret på sin 60 års fødselsdag. Kulturpaladset – eller Kultur-palle – som den 231 meter høje bygning også kaldes i muntert lag – var en gave fra Sovjetunionens diktator Josef Stalin, i årene efter Anden Verdenskrig.

  Ruiner fra Anden Verdenskrig

  Det var under kommunismen og mens Warszawa fortsat var en by i ruiner efter Anden Verdenskrig, at Sovjetunionens diktator Josef Stalin fik den ide, at opføre en skyskraber i Polens hovedstad.

  Telegram fra Moskva

  En dag ankom der et telegram til Warszawas chefarkitekt om, at der vil komme en højtstående russisk embedsmand på besøg, og med sig ville han have et generøst tilbud om at bygge et højhus i Warszawa. Manden der ankom var Stalins fortrolige udenrigsminister Molotov. Han spurgte arkitekten:
  – Kunne du ikke tænke dig, at få et højhus i Warszawa ligesom dem vi har i Moskva?

  Chefarkitekten, der havde fået sine forhåndsunderretningen svarede:
  -Tjahh, hvorfor ikke.

  Beslutningsgrundlaget

  Det blev begyndelsen på bygningen af Warszawas mest kendte varetegn, Kulturpaladset. Og det blev også den eneste indflydelse polakker havde på byggeriet, udover at fastlægge den nøjagtige placering. I lang tid vidste polakkerne intet om hvad der foregik, og man regnede med at der ville blive bygget en kopi af Moskva Universitet. Polakkerne blev dog siden spurgt om gode råd til hvad bygningen kunne bruges til.

  Tre år med polske arbejdere

  Det var Stalin og hans russiske arkitekter og ingeniører, der lavede bygningen. Det tog tre år med hjælp fra polske arbejdere, og den 22. juli 1955 blev Stalins gave til Polen givet, som et udtryk for venskabet mellem Polen og Sovjetunionen. Gennem den Kolde Krig blev paladset set som en magtdemonstration fra Moskva. Men der var også lyspunkter. I 1967 gav Rolling Stones koncert i Kulturpaladset, hvilket af mange den gang blev betegnet som en UFO der landede midt i den grå, polske virkelighed.

  Warszawa varetegn

  Kulturpaladset har altid delt vandene i Polen, da den af mange opfattes som et imperialistisk russisk symbol. I forbindelsen med kommunismens kollaps, var der mange fremskredne planer om, at jævne bygningen med jorden. Men det skete aldrig, og uanset hvad man mener om bygningen, er den uden tvivl det mest markant symbol og varetegn for den polske hovedstad.

  8. størst i EU

  Bygningen, der fortsat er Polens højeste og den 8. største i EU, er på 41 etager, og bruger ligeså meget energi som en by med 30.000 indbyggere.

  Centrum for kultur

  I dag kan man i Kulturpaladset besøge biografer, teatre, biblioteker, sportsklubber, universiteter, videnskabelige institutioner og myndighederne inden for polsk videnskab og kunst, ligesom der holdes koncerter og udstillinger i bygningen.

  Selv om Kultur-palle stadig deler vandene i Polen, er der næppe nogen der har lyst til at fjerne Warszawas vigtigste varetegn.