Kun en ud af fem eksperter på tv er kvinder

kvinder eksperter og polsk tv
Den populære feminist, provokatør og debattør, Eliza Michalik, er en af de få kvinder der kommer til orde som debattør og ekspert i radio-og tv i Polen. Selv om alt for få kvinder kommer på polsk tv, sammenlignet med mænd, så står det endnu værre til i Danmark, viser en samtidig dansk opgørelse. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Kun en ud af fem eksperter på polsk tv er kvinder. I Danmark står det endnu værre til, viser en dansk og en polsk undersøgelse.

LÆS  Regeringskontrolleret tv på hævntogt mod Holland

Få eksperter i tv er kvinder. Der er stadig meget at kæmpe for på kvindernes internationale kampdag, den 8. marts. Det gælder også, når det gælder ligestilling mellem mænd og kvinder i ekspert-roller på de førende tv-kanaler i Polen.

Og selv om fordeling mellem mænd og kvinder i Polen er skæv, så står det værre til i Danmark. Det vender vi tilbage til nederst i artiklen.

Kvinder på polsk tv

Det er Zamenhof Instituttet, der er oprettet for at overvåge medier i Central- og Østeuropa, der har lavet opgørelsen om kvinder og mænd som kommentatorer eller eksperter i polsk tv. Den fastslår, at kun en ud af fem eksperter er kvinder.

De regeringskontrollerede public service tv-kanaler fravælger kvinder i størst omfang, viser opgørelsen også. Til undersøgelsen har instituttet overvåget radio- og tv-programmer i public service-medierne, og i de private medier. Det har undersøgerne gjort ti dage i træk, og gentaget optællingen fire uger senere.

Zamenhof Instituttet ville finde ud af, om de store abort-ændringer i Polen ville påvirke valget af eksperter og kommentatorer i medierne. Men resultatet var, ud fra en ligestillingsbetragtning, nedslående.

LÆS OGSÅ: Polen indfører ny lov om forbud mod abort

– Stemmerne i de polske medier kommer i overvejende grad fra mænd, konkluderer rapporten fra Zamenhof.

– Det tallene viser afspejler virkeligheden, siger journalist Katarzyna Włodkowska i rapporten.

Kvinder deltager ikke i kvinde debat

– Kvinder er stadig underrepræsenteret i det offentlige liv, og derfor optræder de heller ikke så ofte i mediesfæren, siger Włodkowska. Hun siger også, at det er helt almindeligt på polsk tv, at debatter om f.eks. kvinders rettigheder kun er mellem mænd.

LÆS  Præsident nedlægger veto mod ny medielov
LÆS  International kritik: Kræver fire redaktører genansat

Kvinder mindre i tv i Danmark

Mens det kun er i 20 procent af tilfældene i Polen at en kvinde vælges som kommentator eller ekspert til tv frem for en mand, så er det tilsvarende tal i Danmark blot 12 procent. I en undersøgelse der er offentliggjort i Akademikerbladet i Danmark fremgår det, at kun seks kvinder er med på Infomedias top 50-liste over de mest citerede eksperter i 2020.

– Det står værre til med ligestillingen i medierne end i virkeligheden, siger forsker i journalistik, adjunkt Christoph Ellersgaard fra CBS, til bladet.

Akademiker-bladet: Medier foretrækker mandlige eksperter

– Det kan også stadig have en betydning, at mænd i større omfang opdrages til at tænke på sig selv som genier. Derfor tør de også oftere udtale sig om ting, der ikke ligger helt præcist inden for deres forskningsfelt, siger Christoph Ellersgaard til Akademiker-bladet.

Polsk præsidentvalg uden kvinder

I Polen var mellem 90 og 96 procent af eksperterne og kommentatorerne mænd på de tre vigtigste tv-kanaler ved præsidentvalget sidste år.

Men det er ikke kun på mediefronten der er problemer med ligestillingen. I de seneste syv polske præsidentvalg – dvs. siden 1990 – har der kun været tre kvinder på kandidatlisterne. Og det er ud af et samlet felt på 71. Ingen af de tre kvinder fik mere end 3 procent af stemmerne.

polennu.dk er et uafhængigt dansk medie, der siden 2008 har leveret gratis daglige nyheder om Polen. Støt polennu.dk med f.eks. DKK 200,00 – DKK 500,00 – eller DKK 1.000,00