Læger kæmper hårdt for at redde borgmesters liv

  gdansk_universitets_hospital_borgmester_livsfare

  Det er her på Gdansk Universitets Hospital at landets bedste specialister nu kæmper for at redde borgmester Pawel Adamowicz liv efter det brutale overfald søndag aften. Privatfoto.


  OPDATERET: Lægerne på Universitetshospitalet kæmper for borgmester Pawel Adamowicz liv og Polens bedste specialister er kaldt til operationen. Ærkebiskop Slawoj Leszek Glodz er ankommet til hospitalet klokken 1:21.


  Den 53-årige borgmester i Gdansk, Pawel Adamowicz – som søndag aften klokken 20.00 blev udsat for et voldsomt overfald med en kniv eller sabellignende genstand, er stadig i overhængende livsfare. Det oplyser borgmesterens talskvinde og kilder til polennu.dk.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Gdansk borgmester i livsfare efter overfald

  Den 27-årige gerningsmand, der netop er løsladt efter fem år i fængsel, skaffede sig adgang til scenen med en medieakkreditering. Han er dømt for vold og røverier, og det var som en hævn mod det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) som vreden skulle ramme. Borgmesteren har godt nok været medlem af det tidligere regeringsparti, men dannede sin egen liste ved seneste valg og er ikke længere en del af PO.

  Kryds fingre eller bed en bøn

  – Borgmester Adamowiczs tilstand er dårlig. Vi beder alle om at krydse fingre for Gdansks borgmester, og de som er troende, skal bede en bøn for ham, sagde Magdalena Skorupka-Kaczmarek, der talsmand for borgmesteren sent søndag aften. Talskvinden opfordrede også medier og andre, til at lade familien være i fred i den svære situation.

  Ustabil tilstand

  Kilder i Gdansk oplyser til polennu.dk, at lægerne har kæmpet længe med at få borgmesterens hjerte i gang igen, og det lykkedes. Men senere i forløbet opstod der komplikationer, der gjorde operationen så godt som umulig.

  Adamowicz er blevet stukket tre steder; på hånden, i maven og i lige midt i hjertet. En sikkerhedsvagt fortæller, at et dybt stik ramte lige midt i hjertet på borgmesteren. Lægerne var ved at opgive tidligere på aftenen, men det lykkedes alligevel at få hans hjerte til at slå igen. Hjertet er voldsomt og kompliceret beskadiget, og det har været – og er – utroligt svært for kirurgerne at lappe skaderne sammen, siger kilder til polennu.dk.

  Blodmangel

  Operationen af Pawel Adamowicz har foreløbig krævet så meget blod, at Gdansk Universitets Hospital nu søger donorer til den særlige blodtype som borgmesteren har. Det er blodtypen 0 RhD negativ. Er du i Gdansk området, og har denne blodtype, vil det blive taget imod med kyshånd på Gdansk Universitets Hospital og du kan være med til at redde borgmesteren.

  Borger samles mandag

  Mandag aften klokken 18.00 holdes der en demonstration mod had og vold på Lange Gade (Dluga Street) ved Neptun springvandet i centrum af Gdansk gamle bydel. Det officielle Polen opfordrer folk til at stå sammen om budskabet, trods de stigende konflikter mellem grupperinger i Polen.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Gdansk borgmester i livsfare efter overfald

  Advarede mod vold

  Polen er i chok over drabsforsøget, og truslen har da også luret om hjørnet. Borgmester Adamowicz har så sent som i denne måned, været ude med opfodringer til anklagemyndigheden, om at forfølge folk fra en polsk rabiat ungdomsorganisation, der står bag en kampagne der vil ”udrydde” flere af de polske borgmestre – primært de som tilhører partier der er i opposition til den siddende regering. Anklagemyndigheden har ikke villet tage borgmesterens advarsler alvorligt, med henvisning til at der blot var tale om drengestreger.

  Knivoverfaldet søndag aften, som skete midt i en god stemning af fred og fordragelighed under et indsamlingsshow, har sendt chokbølger gennem Polen – og det vil uden tvivl få mærkbar indflydelse på polsk politik og bidrage yderligere til splittelsen i Polen.

  Imens arbejder lægerne på at redde den populære borgmester, og vi andre holder vejret, og håber det lykkedes.