Lech Kaczynski

Polens_pr__sident_Lech_Kaczynski_polennu_dk

( 18. juni 1949 – 10. april 2010 )

Lech Kaczynski omkom ved en tragisk flyulukke i Smolensk ved Katyn i Rusland, lørdag, den 10. april 2010 kl. 8:56 dansk tid. Kaczynski omkom sammen med 95 andre, deriblandt hans kone Maria.

Flyet styrtede ned ved Smolensk Lufthavnen i kraftig tåge. Præsidentflyet var på vej til markeringen af 70 året for de myrdede polakker i Katyn under Anden Verdenskrig.

Kontroversiel

Lech Kaczynski var en stærk højre-orienteret og nationalistisk præsident. Lech Kaczynski var også en kontroversiel præsident. Han var imod abort, imod bøsser og lesbiske, ligesom han i flere tilfælde var på kollisionskurs Donald Tusks regering i udenrigspolitiske spørgsmål.

I flere tilfælde førte præsidenten sin egen udenrigspolitik, og blev i EU kendt for at forsinke Polens ratificering af Lissabon-traktaten.

Uddannelse

Lech Kaczynski startede på studierne i 1967 ved det Juridiske Fakultet på universitetet i Warszawa. Efter at have forsvaret sit speciale i 1971, flyttede han til Sopot for at forske på jura-fakultetet på universitetet i Gdansk.

I 1980 forsvarede han en ph.d.-afhandling i arbejdsret med den polske titel: Zakres swobody stron w zakresie ksztaltowania tresci stosunku pracy.

I årene 1996 og 1997 var han professor ved universitetet i Gdansk, og fra 1999 var han professor ved Stefan Wyszynski Universitet i Warszawa.

Oprøret i Gdansk

I august 1980 blev Kaczynski udnævnt til rådgiver for Lech Walesas strejkeudvalg på skibsværftet i Gdansk.

Lech Kaczynski har skrevet flere af afsnittene i den historiske aftale, der blev indgået med de strejkende og myndighederne den 31. august 1980. ligesom han har været med til at skrive vedtægterne for Solidarnosc, der blev dannet formelt den 17. september 1980.

Lech Kaczynski var delegeret ved Solidarnosc første kongres i 1981.

I fængsel

Lech Kaczynski blev interneret under krigsretstilstanden den 13. december 1981 sammen med flere tusinde andre polakker, der var aktive i Solidarnosc.

Lech Kaczynski blev tilbageholdt i en fangelejr i Strzebielinek fra december 1981 og frem til oktober 1982. Efter sin løsladelse vendte han tilbage til arbejdet i Solidarnosc, som nu var forbudt og opløst.

Fra 1982 var han, sammen med bl.a. Jacek Merkel og Aram Rybicki, medlem af Lech Walesa's hemmelige team i Gdansk.

Lech Kaczynski var med i flere undergrundsaktiviteter og senere var han med i flere formelle dialoger med myndighederne, på vegne af den polske frihedsbevægelse Solidarnosc.

Rundbordssamtalerne

I september 1988 deltog Kaczynski i forhandlingerne mellem oppositionen og repræsentanter for regeringen i Magdalenka nær Warszawa. Lech Kaczynski blev udpeget blandt seks, der skulle koordinere samtalerne mellem de kommunistiske myndigheder og Solidarnosc.

Fra april til juli 1989 blev Lech Kaczynski medlem af koordinationsudvalget til forhandlingerne mellem regeringen og Solidarnosc. I maj 1990 blev han udnævnt til den første næstformand i NSZZ Solidarnosc under Lech Walesas formandskab.

I februar 1991 stillede han op som formand for Solidarnosc, men tabte knebent valget.

Politisk engagement

Ved Polens første delvise frie parlamentsvalget den 4. juni 1989 blev Lech Kaczynski valgt som senator i Gdansk regionen.

Fra 12. marts til 31. oktober 1991 var han viceminister og arbejdede for Lech Walesa i præsidentpaladset. Efter en batalje mellem Lech Walesa og præsidentens direktør, stoppede Lech Kaczynski på denne post i utide.

Ved parlamentsvalget i 1991 blev Lech Kaczynski valgt som stedfortræder i Sejmen.

Den 14. februar 1992 blev han udnævnt til formand for Rigsrevisionen.
Lech Kaczynski havde jobbet frem til 1995.

Den 12. juni 2000 blev han justitsminister. Lech Kaczynski blev populær for at kæmpe mod korruption, og for at fjerne sporerne af kommunismen fra det polske samfund.

Stifter parti

I 2001 startede han partiet PIS (Lov og Ordenspartiet eller Lov og Retfærdighed) som er et højreorienteret og stærkt nationalistisk parti. Han startede partiet sammen med sin tvillingebror Jaroslaw, der senere blev premierminister i Polen.

De to var kendt af alle polakker, fordi de spillede med i film på polsk tv som børn.

Borgmester

Den 18. november 2002 blev han valgt som borgmester i Warszawa med overvældende flertal. Lech Kaczynski vil blive husket for flere initiativer til bekæmpelse af kriminalitet i Polen.

Den 1. august 2004, på 60-årsdagen for Warszawa opstandens start, åbnede han et moderne museum i Warszawa for Opstanden.

Lech Kaczynski trådte tilbage som borgmester den 22. december 2005.

Præsident

Lech Kaczynski blev valgt til præsident den 23. oktober 2005 med 54,04 procent af de afgivne stemmer i valgets anden runde. Lech Kaczynski aflagde ed som Polens præsident den 23. december 2005.

Familie

Lech Kaczynski hustru, Maria, der også omkom i flystyrtet, var økonom.

Deres datter Marta på 29 år er gift med en advokat. Parret har børnene Ewa og Martyna, der har mistet deres morfar og mormor.