Lech Walesa besøger Billund, Aarhus og Legoland

  lech_walesa_oktober_2017_jens_moerch_polennu

  Nobel Fredsprismodtager og tidligere præsident i Polen, Lech Walesa fyldte 74 år i september. Til april kommer han på besøg i Danmark, oplyste Billund Lufthavn fredag. Foto: Jens Mørch, polennu.dk


  BILLUND: Nobel Fredsprismodtager og Polens tidligere præsident Lech Walesa kommer på besøg i Jylland, skriver JydskeVestkysten.


  – Vi er glade for, at Lech Walesa netop har sagt ja tak til vores invitation, og vi ser frem til mødet med en af Europas største personligheder, en der virkelig har været med til at skrive verdenshistorie, sagde direktør Kjeld Zacho Jørgensen, Billund Airport i dag på en Dansk-polsk Kulturkonference i lufthavnen. Anledningen til konference var den tredje direkte forbindelse til Polen fra lufthavnen i Billund.

  Dansk-polsk samspil

  – Vi har inviteret Lech Walesa fordi vi i lufthavnen har et stigende fokus og samspil med det polske marked. Vi ved der er et stort vækstpotentiale i Polen, og et stort potentiale for danske turister der ønsker at besøge Gdansk, Warszawa og Poznan. Derfor håber vi at Lech Walesas besøg vil underbygge muligheder for øget polsk turisme til Jylland og Fyn og naturligvis også den modsatte vej, siger lufthavnsdirektøren til JydskeVestkysten fredag.

  – Uffe Ellemann-Jensen, der var udenrigsminister i den turbulente periode med Europas genforening under Lech Walesas storhedstid, har også lovet at komme, og han vil tage imod Lech Walesa ved ankomsten til Billund Lufthavn den 10. april, siger Zacho Jørgensen.

  Journalisthøjskole og LEGOLAND

  – Lech Walesa vil gerne tale med unge mennesker og have debatter, og det ønske har vi indfriet med et besøg på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus, hvor den tidligere præsident skal i samtale med formanden for Europas journalister, danskeren Mogens Blicher Bjerregaard. Og så skal Lech Walesa naturligvis også se Vesterhavet, besøge LEGOLAND og andre af de store attraktioner vi kan byde på.

  – Men af mange grunde kan vi ikke oplyse flere detaljer om besøget på nuværende tidspunkt, siger Kjeld Zacho Jørgensen.

  Første gang i Jylland

  Lech Walesa vil fra lufthavnen i Gdansk, der i øvrigt hedder Lech Walesa Gdansk Airport, få følgeskab af den danske ambassadør i Polen, Ole Egberg Mikkelsen, der mødtes med Lech Walesa tidligere på året i Gdansk.

  Lech Walesa var på officielle besøg i Danmark mens han var præsident (1990 – 1995) og har sidst været i Danmark i 2005. Det bliver Nobel Fredsprismodtagerens første besøg i Billund og Aarhus.

  Lech Walesa – et symbol på Europas genforening

  Elektrikeren Lech Walesa blev i august 1980 verdensberømt, da han stod i spidsen for det polske folkelige oprør mod kommunismen på Lenin-skibsværftet i Gdansk. 16.000 arbejdere havde smidt værktøjet og strejkede i det første tv-transmitterede opgør mod kommunismen i Polen. Hele verden holdt vejret i de to uger strejkerne varede. Ville russerne gribe ind, vil myndighederne bruge vold? De fleste polakker i Solidarnosc-oprøret håbede, at de arbejdervenlige kommunister ikke ville åbne ild mod arbejderne, mens hele verdens øjne hvilede på Gdansk.

  Kaldt til af gamle kolleger

  Lech Walesa var selv blevet fyret fire år før strejken i 1980, men han blev kaldt til skibsværftet af de gamle værftsarbejdere som mente, at han var den eneste der havde modet og evner til at stå i spidsen for det oprør, som betød enden for kommunismen i Polen – afslutningen på undertrykkelse fra Moskva, og begyndelsen til Europas genforening. Strejken endte lykkeligt for Solidarnosc, som blev navnet for opstanden, med en god aftale med myndigheder om de første frie fagforening i det daværende Østeuropa.

  Slut med friheden

  Men lykken varede kort. I december året efter greb russerne og de Moskva-venlige polakker til våben, og indført krigsretstilstand. Lech Walesa var blandt de mange tusinder Solidarnosc aktivister der kom i husarrest. Lech Walesa modtog i 1983 Nobels Fredspris, som hans kone Danuta hentede, da han var bange for ikke at blive lukket ind i Polen igen, hvis han først rejste ud.

  Første frie valg

  Solidarnosc bevægelsen, der var blevet forbudt, arbejdede videre illegalt. Ved Rundborgsforhandlingerne i 1989 kom myndighederne og de forbudte Solidarnosc repræsentanter frem til en aftale der betød, de første frie (delvise) valg i Polen kunne gennemføres den 4. juni 1989, altså et lille halvt års tid før Berlin muren, som vi normalt betegner som det store gennembrud mellem øst og vest og Europas genforening.

  Fotos med Lech

  Alle kandidaterne for Solidarnosc blev fotograferet sammen med Lech Walesa, som bevis på at det ikke var forklædte kommunister der stillede op i deres navn. Solidarnosc repræsentanter vandt alle de mulige pladser i Sejmen i afstemningen, og Polen blev atter frit efter tysk og russiske besættelse siden 1939, da Rusland og Tyskland aftalte at dele Polen mellem sig.

  Året efter det første frie valg i 1989, blev Lech Walesa valgt som sit lands præsident.
  Lech Walesa er 74 år gammel.

  Tre polske forbindelser

  Billund Lufthavn, Danmarks største lufthavn efter København, har nu direkte flyforbindelser til Polen. Fra Billund kan man flere gange om ugen flyve direkte til Gdansk, Warszawa og Poznan. Lech Walesa kommer fra Lech Walesa Airport Gdansk, når han lander med sit følge i Billund Airport den 10. april 2018.