Lech Walesa besøger København i september

  lech_walesa_koebenhavn_2019_polennu_jens_moerch

  Den 75-årige tidligere præsident Lech Walesa var i Danmark sidste år, hvor han her ses flankeret af polske journalister og en enkelt dansk på Hotel Koldingfjord. Foto: Ernst Van Norde, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Nobel Fredsprismodtager og tidligere præsident, Lech Walesa, besøger den danske hovedstad i september. Han bliver hovednavnet på Golden Days Festivalen, der i år har fokus på 1989.


  – Lech Walesa, Solidarnosc og polakkernes trang til frihed udløste en sand domino-effekt, der spredte sig til hele Østeuropa, og som siden resulterede i regimers kollaps og Europas genforening, hed det i talen fra Tysklands præsident til Lech Walesa 75-års fødselsdag sidste år.

  Den tidligere polske præsident Lech Walesa bliver hovednavnet på Golden Days Festival i anledning af 30-året for 1989. Det sker på København Universitet den 6. september.

  Glæder sig til Danmark

  – Jeg glæder mig til at komme til København igen. Jeg har kun gode minder fra Danmark, og vi er mange i Polen, der synes at danskerne har gode svar på mange af verdens udfordringer. Indenfor det sociale område, og med jeres indsats for en mere grøn verden. Det er utroligt hvad I har opnået, sådan et lille land, men I er et godt eksempel på, hvad demokratiske traditioner og samarbejde kan føre til, siger Lech Walesa.

  Da Lech Walesa var præsident, blev han tildelt den danske Elefantorden af Kongehuset, og var i den forbindelse også i København, hvor han blandt andet fik middag i Tivoli. Sidste år besøgte Lech Walesa for første gang Jylland, inviteret af Billund Lufthavn, Kolding Kommune og LEGOLAND.

  Europa 1989 – 2019

  Som startskud på årets festival inviterer Golden Days i samarbejde med Københavns Universitet til åbningskongres i universitetets festsal. Kongressen tager temperaturen på det europæiske projekt og fællesskab og indledes af Lech Walesa. Derudover vil publikum bl.a. kunne opleve Uffe Ellemann-Jensen, der var dansk udenrigsminister fra 1982-93, politisk analyse af professor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen og tysklandskorrespondent Lykke Friis. Adam Holm er vært for åbningskongressen, oplyser arrangøren.

  Om festivalen i år

  I anledning af 30-året for Berlinmurens fald og Europas genforening zoomer den kulturhistoriske festival Golden Days ind på 1989 som epokegørende brydningstid – både historisk, politisk og kulturelt. Gennem 150+ arrangementer i samarbejde med mere end 100 partnere ser festivalen 30 år tilbage i tiden og spørger, hvad vi i dag kan lære af en tid, hvor både kontrasterne, drømmene og modet til at handle var større.

  Den 75-årige Lech Walesa modtog i 1983 Nobels Fredspris, for sin ikke voldelige revolution i Polen.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Golden Days 2019