Lech Walesa fejrer 70 års fødselsdag i Gdansk i dag

    Walesa_og_Tusk_0

    Elektriker, arbejdsmiljøinspektør, strejkeleder, fagforeningsformand, provokatør, fredsmægler, præsident, Nobelpris-modtager og meget andet, Lech Walesa, kan i dag fejrer sin fødselsdag sammen med venner og familie på Hotel Gdansk i Gdansk i eftermiddag. Polens statsminister Donald Tusk (th.) er blandt de inviterede gæster. Arkivfoto.


    GDANSK: Nobel Fredspris-modtager og tidligere præsident i Polen, Lech Walesa, bliver 70 år i dag. polennu.dk har besøgt fødselaren og bringer et portræt af den kontroversielle helt fra Gdansk.


    En af verdens mest markante skikkelse i den nyere historie, Lech Walesa – manden der stod i spidsen for oprøret mod kommunismen og Sovjetunionen, og som banede vejen for Polens uafhængighed, bliver 70 år i dag.

    SE BILLEDER
    polennu.dk: Lech Walesa i årene 1980 – 2013.

    Underholdende og kontroversiel

    Selv om Lech Walesas store bedrifter mest er af historisk karakter, så fylder den tidligere præsident stadig meget i de polske og internationale medier. Hans evne til at dele vandene i Polen er fortsat markant, og måske ligefrem tiltagende. Nogle polakker synes godt om hans åbenhjertelige udtalelser, mens andre viser ham foragt. En tredje gruppe betragter hans kommentarer, som et udtryk for at politik også kan være underholdende. Og det er Lech Walesa ofte.

    Polen og Tyskland

    I ugen op til sin 70 års fødselsdag sagde Lech Walesa blandt andet, at nu er Europa så langt med globaliseringen, at Polen og Tyskland ligeså godt kan være ét land. En udmelding, som den tidligere præsident udmærket ved, der fremkalder stærke polske reaktioner. Og for nylig sagde han, at de homoseksuelle medlemmer af det polske parlament, skulle sidde på de bagerste rækker i parlamentet. En udtalelse som hans ellers så loyale søn, medlem af Europa-Parlamentet Jaroslaw Walesa, hurtigt var ude at tage afstand fra.

    – Far, nu er du for langt ude, sagde Jaroslaw Walesa.

    Ud med EU og FN

    Lech Walesa har i mange år også været talsmand for, at EU bare er et overgangsorgan til et nyt globalt parlament, som ikke er FN. Et fremtidssyn, som den tidligere præsident gerne uddyber, og som af mange opfattes som både visionært, logisk og modigt. Andre ryster bare på hovedet.

    – FN duer ikke, der skal et nyt forum til, sagde Lech Walesa til polennu.dk for flere år siden.

    Ikke tid til Obama

    Da den amerikanske præsident Barack Obama besøgte Polen i maj sidste år, stod et møde med Lech Walesa øverst på hans ønskeliste. Men fra Walesas stab i Gdansk lød svaret på anmodningen, at Lech Walesa ikke havde tid til at tage imod.

    Samme dag som USA-præsidenten var i Polen, underholdte Lech Walesa nemlig 28 danske journalister fra Dansk Journalistforbunds efteruddannelse, der dermed havde en grund til at føle sig særlige vigtige, eller i al fald vigtigere end den amerikanske præsident. Og det var ikke kedeligt.

    En dansk journalist spurgte Lech Walesa om han havde gang i nye projekter?

    Ny fagforening

    – Ja, jeg er ved at lave en ny fagforening. En fagforening for præsidenter, og Gorbatjov og Bush senior er med på ideen, sagde Lech Walesa. Den danske journalist ville vide mere, og spurgte hvordan projektet skred frem.

    – Det går skidt, meget skidt, for vi kan ikke rigtig blive enige om, hvem der skal være formand, sagde Lech Walesa uden at fortrække en mine.

    Rusland spøger

    Lech Walesa ville formentlig ikke mødes med Barack Obama, fordi han er skuffet over USA’s tilgang til samarbejdet med Rusland, og skuffet over den amerikanske præsident annulleringen af aftalerne mellem Bush-regeringen og Polen. Blandt andet det fælles polsk-tjekkisk og amerikanske missilforsvar, der skulle opstilles i Polen og Tjekkiet, og som Rusland gjorde alt for at få stoppet. Det lykkedes – efter en amerikansk kovending.

    Obama har også i flere år lovet polakkerne visumfri indrejse til USA, som godt nok er i proces, men som stadig ikke er en realitet. Men trods Lech Walesas afvisning af den amerikanske præsident, så modtager han fortsat stor accept og hæder fra det officielle Polen.

    Han er en helt

    – Du er en helt, du kæmpede mod verdens største imperium og vandt, sagde Polens statsminister Donald Tusk i sidste uge til Lech Walesa.

    – Og selv om polakker reagere på forskellige måder over for dig, så er du berømt og meget populær uanset om man er i Tyskland, Frankrig, USA eller andre steder i verden – alle kender Lech fra Gdansk der kom fra fattige kår og blev sit lands præsident, sagde den polske statsminister i den forgangne uge.

    Polsk kritik

    Selv om Lech Walesa i Danmark og andre steder i verden fremstår som en helt, så er han en tårn i øjet på mange polakker. Dels på grund af de dårlige levevilkår i Polen mens han var præsident, men også for hans mange politiske udtalelser om hvad som helst.

    Polens Nelson Mandela

    I anledning af Lech Walesas 70 års fødselsdag, har hans talsmand fra perioden 1989 – 1990, Jaroslaw Kursk udtalt:

    – Det er typisk for polakkerne, at sætte stor pris på personligheder fra udlandet, mens de taler grimt om deres egne helte. Jeg synes de kampagner der kører mod Lech Walesa er modbydelige, og hele måden man forsøger at miskreditere ham på, siger Jaroslaw Kursk .

    – Lech Walesa er Polens svar på Afrikas Nelson Mandela og det bør der ikke være to meninger om, siger den tidligere talsmand.

    Beskyldning om samarbejde

    Jaroslaw Kursk henviser til de mange beskyldninger der er mod Lech Walesa, om at han skulle have samarbejdet med kommunisterne, selv om han netop blev verdensberømt for at kæmpe imod dem.

    Solidarnosc indfiltreret

    Ingen tvivl om, at de kommunistiske myndigheder havde infiltreret strejken på skibsværftet, og siden hen Solidarnosc. Der var mindst 53 medlemmer af ledelsen i Solidarnosc, som reelt arbejdede for det hemmelige og frygtede politi, men at det skyldes Lech Walesa anses af mange for at være absurd, og flere retssager, kommissioner og flere andre tiltag, har da heller aldrig fundet de mindste beviser for at der er hold i beskyldningerne – beskyldninger der vedholdende er blevet tilbagevist af Lech Walesa. For en måned siden kom det også frem, at det østtyske Stasi allerede i 1979 havde Lech Walesa under observation, og at man fulgte Walesa i et forsøg på at få ham over på kommunisternes side, men at alle bestikkelses-forsøg på at få Lech Walesa til at skifte side, mislykkedes.

    Frikendt

    Formelt og juridisk set er Lech Walesa pure frikendt for alle beskyldningerne, men politiske modstandere, der gerne vil mistænkeliggøre alt og alle fra Tyskland og Rusland, kæmper fortsat med at samle beviser mod Lech Walesa, der kan fastslå at han samarbejdede med kommunisterne.

    Film, fredspriser og frimærker

    Lech Walesa er aktuel i Polen lige nu – og på flere områder.

    Fredag er der premiere på den polske prisvindende filminstruktør Andzej Wajadas film om Lech Walesa og Solidarnosc: Walesa – Håbets mand. Filmen er ventet med spænding i Polen, og da Lech Walesa hørte om planerne med en film om ham, sagde han at han synes det var upassende, og alt for tidligt.

    – Vent til jeg er død, sagde Lech Walesa, da han modtog beskeden om filmen.

    Næsten godkendt

    Men efter Lech Walesa havde set filmen i sit hjem i august i Gdansk sammen med instruktøren og sønnen Jaroslaw, synes han den er underholdende, selv om han også mener, at han selv fremstilles dummere end han var i virkeligeheden. Helt utilfreds kan Lech Walesa dog næppe være, da han har sagt ja til at komme til den polske premiere på fredag.

    Indstillet til Oscar

    Filmen er allerede indstillet som Polens bidrag til en Oscar. Flere danske filmeksperter har sagt, at filmen sammen med det danske bidrag, Jagten, har gode chancer for at vinde en Oscar statuette.

    Søndag udkommer også et nyt polsk frimærke med Lech Walesa. Polens postvæsen har lavet det i anledning af 70 års fødselsdagen. Sidst Lech Walesa var på et frimærke, var i 2010 i anledning af 30 året for den historiske aftale med den kommunistiske regering på skibsværftet i Gdansk.

    Nobel fest

    I slutningen af oktober skal Lech Walesa fejres igen. Sammen med de øvrige modtagere af Nobels Fredspris og inviterede gæster, bliver Walesa hyldet ved en ceremoni i anledning af 30 året for modtagelsen af Nobels Fredspris. Det sker blandt andet på Hotel Bristol i Warszawa, der er udråbt som Polens bedste hotel.

    Men hvordan er det egentligt kommet så vidt, vi giver et tilbageblik og skruer tiden 70 år tilbage.

    Født under Anden Verdenskrig

    Lech Walesa kom til verden i 1943 i landsbyen Popowo ved Gdynia. Han voksede op i en stor familie, og under meget fattige kår i det krigshærgede og besatte Polen. Det lykkedes alligevel Lech Walesa at få sig en uddannelse som elektriker.

    Første ballade i 1970

    I 1967 fik Lech Walesa job som elektriker på Lenin-skibsværftet i Gdansk og var aktiv i et officielt arbejderudvalg, hvor han var arbejdsmiljøinspektør. Lech Walesa blev hurtigt kendt som en af de kritiske røster på skibsværftet, og var en markant skikkelse under strejkerne på værftet der begyndte 14. december 1970. Strejken udviklede sig til et blodigt opgør, hvor utallige arbejdere blev dræbt af myndigheder, og fjernet. Andre blev bortført af det hemmelige politi og forsvandt for altid. Der findes ingen præcise og troværdige oplysninger om, hvor mange der blev dræbt, men det skønnes at være langt over 100. Lech Walesa undslap nedslagtningen ved at flygte i sidste øjeblik, men han deltog i en gadedemonstration dagen efter, hvor han blev anholdt – og senere løsladt igen.

    Fyret fra det berømte værft

    Trods myndighedernes brutale nedslagtning af arbejderne, fortsatte Lech Walesa sine anti-kommunistiske og kritiske aktiviteter. Derfor var det heller ikke en overraskelse, at Lech Walesa blev fyret fra Leninskibsværftet i 1976 på grund af hans kritiske holdning til ledelsen og de kommunistiske fagforeninger, som var en del af værftet. Walesa mente ikke at de kommunistiske styrede fagforeninger varetog medlemmernes interesser. Lech Walesa fik derefter job på skibsreparationsværftet Zremb i nabobyen Gdynia.

    Lidt her og der

    I juni 1978 blev han medlem af Kystens Frie Fagforeninger og blev fyret fra det nye værft bare et halvt år senere. Lech Walesa ernærede sig herefter med tilskud fra den katolske kirke, hvor han var aktiv – ikke blot som trofast kirkegænger, men også som den mand kirken sendte, når der var problemer i en familie, eller når der var andre problemer, der krævede en stærk mand i lokalsamfundet.

    Kirken som mødested

    Det hører med til historien, at kirken var det eneste sted, hvor de kommunistiske myndigheder tillod at folk mødtes. Derfor er kirken i Polen ikke alene et sted for bøn og velsignelse for katolikker, for kirken er også et symbol på polakkernes kamp for at opnå frihed fra det sovjetiske overherredømme i landet. Det er formentlig en medvirkende årsag til, at Polen fortsat er det mest religiøse land i Europa.

    Ind og ud af fængsler

    Fra januar 1979 var Lech Walesa med i redaktionen for det hemmelige oppositionstidsskrift ’Kystens Arbejder’. Lech Walesa arbejdede tæt sammen med akademikerne i KOR – Borusewicz, Gwiazda og Kuron. Lech Walesa var naturligt nok en hyppig gæst i de kommunistiske varetægtsfængsler op gennem 1970’erne.

    Vejen til berømmelse

    Men ingen udenfor Polens grænser kendte til den 37-årige skibselektriker, før han pludselig blev verdensberømt, da han stod i spidsen for polakkernes oprør mod den kommunistiske besættelse i sommeren 1980. Men initiativet til den berømte strejke kom ikke fra Lech Walesa, i modsætning til hvad mange historikere ofte har fastslået.

    SE OGSÅ
    solidarnosc.dk: Dansk hjemmeside om strejkerne på skibsværftet i Gdansk

    Sådan begyndte det

    Det var nemlig tre unge mennesker der arbejdede på Leninskibsværftet i Gdansk, der i august blev så oprørte over myndighedernes mishandling af en kollega, Anna Walentynowicz, at de ville strejke og protesterer. Deres ældre kolleger advarede de unge og sagde, at hvis de ville lave oprør, så skulle de i det mindste først tale med Lech Walesa, der tidligere havde været ansat på værftet og som arbejderne havde stor tillid til. Et møde mellem de tre og Lech Walesa blev hurtigt arrangeret, og det fandt sted i forbindelse med en familiefest i Gdansk. Det var nødvendigt med feststemning og baggrundsstøj, så myndighederne – der lyttede med overalt – ikke kunne høre hvad der blev talt om. Det var ganske enkelt livsfarligt.

    Strejken udsat

    Lech Walesa aftalte med de tre hvad de skulle gøre, og en dato blev fastsat. Da alle var klar til den store dag, meddelte Lech Walesa pludseligt, at planen og dermed strejken måtte udsættes nogle dage, fordi hans nyfødte barn skulle indskrives hos myndighederne. Og det havde han lovet at gøre.

    Over hegnet

    Den 14. august 1980 satte de tre unge mennesker strejken i gang, og da det var lykkedes at få kollegerne med på ideen, var strejken en realitet. Derefter sendte de tre unge mennesker besked til Lech Walesa, ved at tude med værftets sirener, som signal til, at han nu kunne hoppe over muren til skibsværftet, og træde op som talsmand for de strejkende. Sådan blev verdens mest berømte strejke sat i gang.

    LÆS OGSÅ
    solidarnosc.dk: Strejken dag for dag

    Alkoholforbud i Gdansk

    Den 16. august 1980 blev Lech Walesa formand for en fælles strejkekomite, ikke alene på vegne af Lenin-skibsværftet, men for de mere end 1000 polske virksomheder der strejkede langs Østersøkysten i sommeren 1980. Lech Walesa stod i spidsen for forhandlingerne – først med de lokale myndigheder og værftets ledelse i Gdansk – siden med regeringen, da strejkerne havde bredt sig til hele Polen. Han fik også gennemført et total alkoholforbud i Gdansk, så de 16.000 værftsarbejdere ikke pludselig kom til at gå amok, og dermed give myndighederne en undskyldning for at gribe til vold og våben.

    Historisk aftale

    Den 31. august 1980 underskrev Lech Walesa en aftale med regeringen om 21 punkter, som bl.a. førte til dannelsen af de første frie fagforeninger i et Warszawa-pagt land. Han blev valgt som Solidarnosc første formand den 17. september, og forsøgte konstant med fredelige midler at opnå enighed og fremskridt sammen med regeringen.

    Men anstrengelserne var i første omgang forgæves.

    Krigsretstilstanden

    Den 13. december 1981 erklærede den polske regering, efter pres fra Kreml i Moskva, nemlig krigsretstilstand i Polen, og Lech Walesa blev straks interneret sammen med tusindvis af andre aktive modstandsfolk. Solidarnosc blev forbudt samme dag, og Walesa fik tilbudt en lukrativ stilling i statsadministrationen, som han nægtede at tage imod. Han måtte derfor blive i husarrest, selv om det i Lech Walesa’s tilfælde var at sammenligne med et ophold på et luksushotel. Lech Walesa fik blandt andet alt mad bragt udefra, og med retter efter sine egne ønsker, og til-beredt af folk han havde tillid til.

    Den 14. november 1982 blev han endelig løsladt og begyndte igen at udføre illegalt arbejde for Solidarnosc.

    Ingen dansk støtte

    Trods den kommunistiske regerings mange forsøg på at miskreditere og mistænkeliggøre Lech Walesa, fik han den 5. oktober 1983 Nobels fredspris for, uden brug af vold, at have udfordret de kommunistiske magthavere. Danmark støttede ikke Lech Walesas kandidatur til Nobel Fredsprisen, af frygt for forholdet til Moskva. polennu.dk er i besiddelse af dokumenter underskrevet af Danmarks daværende statsminister, der bekræfter den danske afvisning af Lech Walesas kandidatur.

    Turde ikke rejse

    Lech Walesa rejste ikke selv til Oslo, da prisen blev uddelt i 1983. Lech Walesa mener selv, at han godt kunne have fået udrejsetilladelse, men frygtede at han ikke ville kunne opnå indrejsetilladelse til Polen igen, hvis han først forlod landet. Derfor var det hans kone Danuta, der modtog prisen på Lech Walesas vegne i Oslo, og ikke fordi han var i husarrest, som flere danske medier har skrevet i forbindelse med 70 årsdagen.

    Det nye og forbudte Solidarnosc

    I september 1986 dannede han et ’Midlertidigt Råd for NSZZ Solidarnosc’, som blev ansvarlig for at danne en ny organisation og opstille nye fælles målsætninger.

    Den 25. oktober 1987 blev Lech Walesa formand for det officielle Nationale Eksekutive Udvalg (KKW) for NSZZ Solidarnosc. Lech Walesa var tilbage og støttede strejkerne i maj 1987 og august året efter på Lenin skibsværftet i Gdansk. Strejkerne åbnede op for drøftelser med regeringen, der betød, at en formel dialog gennem Rundbordssamtalerne, skulle føre til en fælles forståelse.

    Lech Walesa deltog i alle Rundbords-forhandlinger mellem den 6. februar og 5. april 1989. Forhandlingerne førte til det første delvis frie valg i Polen, den 4. juni 1989.

    Første frie valg

    Lech Walesa stillede ikke selv op i det første delvis frie parlamentsvalg senere på året, men Solidarnosc repræsentanter blev valgt ind på samtlige mulige pladser i Sejmen og Senatet. For at polakkerne kunne genkende Solidarnosc kandidater, var Lech Walesa med på de fleste kandidaters valgplakater.

    Studenten og kampvognen

    At det historiske første delvise frie valg under Østblokken og kommunismen ikke fik den store internationale bevågenhed, hænger alene sammen med, at de vestlige mediers udenrigskorrespondenter alle havde deres fokus rettet på den Himmelske Fredsplads i Beijing, hvor en student havde stillet sig op foran en kampvogn. Mens verdens øjne var rettet mod Kina, vandt Solidarnosc alle de pladser i Senatet og Sejmen som der kunne stemmes om. Det var mindre end et halvt år før Berlin murens fald.

    Nyt Solidarnosc center

    4. juni 1989 var reelt den største mærkedag for Lech Walesa historiske indsats, for først da indførte Polen demokrati og fik sin selvstændighed. Den 4. juni næste år åbner da også det Europæiske Solidarnosc Center i Gdansk. Et stort byggeri på det historiske skibsværft, der kommer til at rumme udstilling, biblioteker, restauranter, avanceret konferencelokaler med plads til 450 personer og meget mere.

    Polens præsident

    I 1990 meldte Lech Walesa sig som præsidentkandidat og fik en overbevisende valgsejr den 9. december 1990. Lech Walesa blev indsat som Polens præsident den 22. december 1990. Men tiden som præsident var svær for Lech Walesa. Overgangen fra planøkonomi til et frit marked var en voldsom periode for mange polakker. Lech Walesa siger selv, at han havde forventet – og fået løfte om – amerikansk støtte ved sin indsættelse.

    – Jeg ønskede kapitalisme i Polen, men med et stærkt socialt ansigt, siger Lech Walesa til polennu.dk og fortsætter: Men støtten udeblev, og det var en svær periode.

    Sovjetunionen var allerede i opløsning da Lech Walesa blev præsident, og et præsidentskifte i USA gjorde løfterne fra den tidligere præsident værdiløse.

    I december 1995 tabte Lech Walesa til socialdemokraten Aleksander Kwasniewski, der var gammel-kommunist, og Lech Walesa blev ydmyget, da han kun opnåede støtte fra en procent af vælgerne i Polen.

    Lech Walesa i dag

    Lech Walesa er i dag en flittig foredragsholder, og bruges ofte som mægler i internationale konflikter. Ikke fordi Lech Walesa er en stor diplomat, men fordi han ikke repræsenterede nogle sær-interesser, og fordi han er i stand til at give sine uforbeholdne og kontante indspark til enhver problemstilling, som alle kan forstå. Som da han f.eks. sagde til den tidligere ukrainske præsident, at han skulle da bare indsætte kampvogne mod demonstranterne i gaderne, hvis det var fordi, at præsidenten og hans familie ønskede at hænge og dingle med hver sin løkke om halsen i lygtepælene i Kievs gader.

    Eget institut

    Lech Walesa aktiviteter koordineres i dag af hans institut, Lech Walesa Institutet, som udbreder kendskab og tanker om demokrati og arbejder for udbredelsen af Polens internationale relationer. Lech Walesa stiller altid gerne gratis op og fortæller om hans kamp mod kommunismen, mens han aldrig har lyst til at tale om sit privatliv.

    DR brød aftale

    Historien om hans barndom har han solgt til et amerikansk forlag for 1 million dollars, så historierne fra hans første år, vil han ikke citeres for. Det ved alle journalister, inden de får adgang til den tidligere præsident. En betingelse som DR’s Steffen Kretz ikke kunne finde ud at respektere ved et interview i 2005, og som betød at den dengang internationalt urutinerede journalist endte med at beskylde Lech Walesa for at kræve penge for samtalen. Det var en sag der vakte stor debat i journalistkredse i Danmark.

    SE DR-FILM OG STEFFEN KRETZ
    Eksternt link: DR – De Skrev Historie – om Lech Walesa

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Politiken om DR og Lech Walesa

    Arabisk mægler

    Lech Walesa har også deltaget aktivt som rådgiver og mægler ved flere af konflikterne i det Arabiske Forår. Lech Walesa roses også ofte for sit arbejde med at få polakkerne integreret i EU og Europa, og for indsatsen for få EM i fodbold til Polen og Ukraine i 2012.

    Trods sine 70 år, et par hospitalsophold og en indbygget pacemaker, så er Lech Walesa meget aktiv med foredrag, konferencer og mange rejser. Han bor, sammen med hustruen Donuta, i et naturskønt område i den nordlige del af Gdansk, og har kontor i Warszawa og i Gdansk.

    Der holdes reception for Lech Walesa på Hotel Gdansk i Gdansk i dag.

    Tillykke!

    polennu.dk ønsker Polens største helt: Lech Walesa tillykke med de 70 år – hans historiske betydning bør aldrig drages i tvivl, heller ikke af polakkerne….

    Jens Mørch
    Chefredaktør polennu.dk

    Medforfatter til bogen Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa. Skrevet i samarbejde med Radek Krajewicz.

    LÆS MERE
    Polennu.com: Balladen i Gdansk – Bog og E-bog