Lech Walesa nominerer Navalny til Nobels fredspris

Navalny Lech Walesa Nobel Fredspris
Lech Walesa er ikke alene modtager af Nobels Fredspris. Han er også Ridder af Elefantorden. En titel som Dronning Margrethe tildelte ham i 1993. I 2019 besøgte han Danmark, og fik blandt sig eget våbenskjold ophængt på Frederiksborg Slot i Hillerød. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa har nomineret russiske Alexei Navalny til Nobels fredspris. Walesa kan, som modtager af prisen, nominere kandidater.


Polens tidligere præsident, Lech Walesa præsident og Nobels fredsprisvinder i 1983, har nomineret den fængslede russiske oppositionspolitiker Alexei Navalny til Nobels fredspris. Det er en ret, som modtagere af prisen har.

Navalny kæmper samme kamp

Lech Walesa skriver i sit brev til Nobelkomiteen, at han anerkender Navalny for hans mod og bestræbelserne på at afslører korruption. Han kæmper for demokratiet, og han modsætter sig det stadig mere og mere autoritære russiske regime.

– Navalny kæmper mod totalitarisme for ideer om demokrati, grundlæggende menneskerettigheder, ligesom jeg kæmpede mod det kommunistiske Polen for årtier siden, skriver Lech Walesa.

Navalny i arbejdslejr

Navalny vendte tilbage til Rusland i januar efter at have modtaget behandling i Tyskland efter et mordforsøg med nervegiften Novichok. Han blev straks tilbageholdt ved sin ankomst. Tirsdag besluttede en domstol i Moskva, at han skulle tre og et halvt år i en straffelejr. Det er en straf for, at han ikke mødte op til et retsmøde, mens han var til behandling for mordforsøget på et tysk hospital. Putins folk mistænkes for at stå bag forgiftningen.

LÆS OGSÅ: Walesa og Duda til Georg Bush begravelse

Navalny har blandt andet afsløret, hvordan den russiske præsident Vladimir Putin har bygget et overdådigt palads på en afskærmet ø ved Sortehavskysten. Se filmklip om sagen herunder.

Navalny reveals investigation into ‘Putin's Palace’ | DW News

Nobels fredspris i 1983

Lech Walesa modtog sin Nobel Fredspris i 1983. Han mødte ikke selv op til ceremonien i Oslo, men hans kone Danuta og sønnen Bogdan, var i Norge for at hente prisen. Lech Walesa frygtede, at hvis han selv tog afsted, så ville myndighederne ikke lukke ham ind i Polen bagefter. Det var mens Polen stadig var et kommunistisk land, og seks år før landet fik sin selvstændighed tilbage.

BBC: Navalny og Putin (engelsk)

stop fordomme polske