Lech Walesa på besøg hos general Jaruzelski

  Walesa_tager_te_med_den_tidligere_kommunistiske_leder

  Lech Walesa til te hos familien Jaruzelski. Foto: Lech Walesa blog.


  WARSZAWA: Lederen af oprøret på skibsværftet i Gdansk i 1980, Lech Walesa, har været på besøg hos sin tidligere rival, general Jaruzelski.


  De to tidligere rivaler fra 1980’ernes Polen, fagforeningslederen Lech Walesa og den kommunistiske general Jaruzelski, har drukket te sammen. Det skete da Lech Walesa besøgte Jaruzelski privat i den polske hovedstad.

  LÆS MERE
  Solidarnosc.dk: General Jaruzelski

  Ordre til at knuse opstand

  General Jaruzelski gav ordren til krigsretstilstanden i Polen, der blev indført natte mellem den 12. og 13. december 1981. Ordren skulle sætte en stopper for Lech Walesa og Solidarnosc, og 10.000 aktivister kom i husarrest, og flere hundrede blev dræbt under konflikten.

  20 måneder

  Krigsretstilstanden blev opretholdt i 20 måneder. I 1989 fik Polen sin frihed efter Rundbordssamtalerne, og Solidarnosc vandt overbevisende.

  Et overstået kapitel

  Det er Lech Walesa selv, der har uploadet billedet af sit besøg hos sin tidligere rival, på hans personlige blog.

  – Den gang stod vi på hver sin side, men nu lever vi et frit Polen, og jeg har lukket det kapitel (ordren om krigsretstilstanden, red.), siger Lech Walesa til Gazeta Wyborcza.

  – På baggrund af historien, er det værd at mødes og tale sammen fra tid til anden, siger Walesa. Han fortæller samtidig, at han allerede har inviteret generalen på besøg i Gdansk.

  LÆS MERE
  Solidarnosc.dk: Krigsretstilstanden i 1981 var forfatningsstridig

  For syg til straf

  General Jaruzuzelski fyldte 89 år i denne måned, og har leukæmi. Lech Walesa mødte tidligere på året, tilfældigt, Jaruzelski, da Walesa besøgte hospitalet for at tilse sin søn, Jaroslaw Walesa, der var kørt galt på sin motorcykel.

  En retssag mod den tidligere kommunistiske leder er blevet frafaldet, på grund af den tiltaltes helbred.

  Retsligt efterspil

  Den tidligere kommunistiske indenrigsminister Czeslaw Kiszczak fik en betinget dom på to års fængsel i samme sag. Tidligere førstesekretær i kommunistpartiet, Stanislaw Kania, der deltog i forhandlingerne på værftet i 1980, blev frikendt.

  LÆS MERE
  Solidarnosc.dk: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa