Valuta:100 PLN koster 173,33 DKK
Lørdag 18 maj 2019

Lech Walesa: Regeringen spiller ungarsk roulette

Lech Walesa har i lang tid opfordret EU til at gribe ind overfor den demokratiske udvikling i Polen. Han mener Kaczynski-regeringen er på en farlig kurs ved at deponere sin udenrigspolitiske muligheder hos Ungarn. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
PolitikGDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa, mener at PiS-regeringen spiller ungarsk og russisk roulette ved at satse på ungarsk veto i striden med EU.
Af: Jens Mørch
24. december 2017 - 12:16

- PiS-regeringen spiller ungarsk roulette med sin udenrigspolitik, siger Polens Nobels Fredspris modtager Lech Walesa.

- Jaroslaw Kaczynski og PiS har lidt et stort nederlag i EU, men de tror de har sejret og har skabt en succes.

De fortæller også polakkerne, at den gode Viktor Orban i enhver afstemning vil støtte Polen, siger Lech Walesa om den polske regerings reaktion på straffeprocessen, den såkaldte artikel 7, der ikke tidligere er brugt mod et medlemsland.

Veto eller ej?

- Hvis det passer ham, vil han nedlægge veto. Og hvis ikke det passer ham, gør han det ikke, siger Lech Walesa. Så bliver det igen en ”27-1”. Med bemærkningen henviser den tidligere præsident til afstemningen om Donald Tusk som EU-præsident, hvor Viktor Orban stemte for en forlængelse af Tusk-ansættelsen, så Polen stod alene i EU med sin modstand mod den tidligere polske statsminister. Lech Walesa advarer direkte PiS-regeringen mod at deponere sit politiske manøvrerum til Ungarn – og dermed til Ruslands Putin.

Putin og Orban

- Regeringens kortsigtet udenrigspolitik har gjort Polen afhængig af den fremtidige politiske afpresninger fra Orban, som sammen med Putin har planlagt at nedbryde EU. I dag er våben ikke bare tanks, raketter og cyberspace, det er også løgne og manipulationer, siger Walesa.

Ungarn afhængig af russisk gas

Ifølge Ungarns udenrigsminister Peter Szijjarto er gasforbruget i Ungarn på cirka 9 milliarder kubikmeter. Den russisk gaseksport til Ungarn udgjorde sidste år 5,7 milliarder kubikmeter. I juli underskrev Ungarn en ny gasaftale med russiske Gazprom om fremtidige leverancer, hvilket gør Ungarn helt afhængig af russisk gas. I Polen vil man fra 2022 gerne stoppe med russiske gasleverancer.

Lech Walesa siger, at den ungarske statsminister Viktor Orban er "en pragmatiker der kun tænker på sit eget land, og det vigtigste for ham er gas fra Rusland, ikke Polens problemer”.

- Orban har allerede bevist, at han er ligeglad med Kaczynski-regeringen, siger Lech Walesa. Det viste 27-1 afstemning til fordel for Donald Tusk, hvor den ungarske statsminister støttede EU mod Polen.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 19. maj 2019
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
15 °C

I dag, 19. maj 2019
06:00-12:00

Regn

Regn
13 °C

I dag, 19. maj 2019
06:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
11 °C

I dag, 19. maj 2019
06:00-12:00

Regn

Regn
15 °C

I dag, 19. maj 2019
06:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
10 °C