lech_walesa_gdansk_solidaritet_solidarnosc_polennu
WARSZAWA: I nyt undervisningsmateriale til skolebørn om Polens historie, har regeringen udeladt den tidligere præsident og Nobel prismodtager Lech Walesa.
LÆS  Præsidenter og tidligere statsministre vil ikke stemme


Polens regering fortsætter kampen med at nedgøre Polens tidligere præsident Lech Walesa, som Polens nye stærke mand Jaroslaw Kaczynskis foragter. I helt nyt undervisningsmateriale til skolebørn om Polens historie, er den første formand og Nobel Fredspris modtager ikke nævnt. Det er til gengæld mange andre ukendte polakker. Dog er den afdøde polske pave Johannes Paul II nævnt.

Lærerne er bekymrede

– Hitler brændte bøger, PiS vil bare skrive historien om, siger en polsk bibliotekar der ønsker at være anonym til polennu.dk.

Også fra den officielle lærerstand er der kritik. Sammenslutningen af de polske lærere er bekymrede over den stigende national-patriotiske retning, der følger med en ny uddannelsesreform, siger talskvinden Magdalena Kaszulanis til den polske netavis wiadomosci.gazeta.pl.

Tilbage til grundskole

Den nye reform af det polske skolesystem, er en radikal ændring af den tidligere regeringens reformer af den polske folkeskole for få år siden og i indholdet af undervisningen. Den nuværende undervisningsminister Anna Zalewska vil blandt andet genindføre den 8-årig grundskole i Polen.

Mest kendte polak

Lech Walesa er formentlig den mest berømte polak uden for Polen. Han var en af hovedkræfterne i den verdensberømte august-strejke i Gdansk i 1980, der førte til de første frie fagforening i Warszawa-pagten, og som førte til dannelsen af Solidarnosc og de første frie valg i Polen den 4. juni 1989. Ved det valg blev alle Solidarnosc-kandidaterne fotograferet sammen med Lech Walesa, og stort set alle kandidaterne fra Solidarnosc blev valgt ind i parlamentet.

LÆS  Undersøgelse: Lech Walesa har betydet mest

Ven med Trump

Lech Walesa kender et utal af internationale personligheder, og han har i mange år haft nære personlige relationer til den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trump. Det seneste forsøg fra regeringspartiet side for at smudse Lech Walesas eftermæle til, var ved at anklage ham for at have samarbejdet med kommunisterne under kommunismen med kodenavnet Bolek. Walesa er ved flere retsinstanser blevet pure frikendt for den beskyldning.

LÆS  Polens militær tager Westerplatte fra bystyret i Gdansk

LÆS MERE
Eksternt link: PiS skriver Lech Walesa ud af historiebøgerne om Polen (kun polsk)