Lech Walesa sur på demokratiet og polakkerne

  Polens_tidligere_præsident_Lech_Walesa_er_sur_på_polakkerne,_og_vred_på_demokratiet_i_Polen

  Lech Walesa retter et angreb på demokratiet, polakkerne, den katolske radiostation Radio Maria og Palikot-bevægelsen. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk.


  GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa er sur på polakkerne, og vred på demokratiet i Polen.


  Polens tidligere præsident og første formand for Solidarnosc, Lech Walesa, langer i hårde vendinger ud efter polakkerne, demokratiet, det nyvalgte parti Palikot-bevægelsen og den katolske kanal Radio Maria.

  Det skete i et langt interview med den polske kommercielle radiostation Radio ZET. Walesa sagde, at han er vred på demokratiet, og at polakkerne ikke er tilstrækkeligt interesseret i politik.

  Ikke alternativer

  Den tidligere præsident henvist bl.a. til at der manglede et alternativ til Borgernes Platform (PO), der blev genvalgt som regeringsparti i oktober.

  – Jeg er ked af at sige det, men i øjeblikket har vi ikke nogen andre, og det er fordi vore landsmænd ikke er engageret, sagde Walesa i interviewet.

  – Vore landsmænd danner ikke nye partier, og vore landsmænd stemmer ikke ved valgene, dét er problemet.

  Kritik af Palikot

  Lech Walesa benyttede også lejligheden til at kritisere Janusz Palikot, der er leder af den liberale og kirkefjendske Palikot bevægelse. Partiet vandt overraskende ti procent af stemmerne ved seneste parlamentsvalg den 9. oktober.

  Korset skal blive

  Lech Walesa sagde, at Palikots forsøg på at forbyde korset i offentlige bygninger og i det polske parlament er vanvid.

  – Lad ham (Palikotlederen, red.) lede efter et land, hvor det er muligt, for det er det ikke i Polen – det er ikke realistisk, siger Lech Walesa.

  – Polen overlevede takket være korset, takket være kirken og troen. Hvor mange gange har vi ikke været udslettet på kortet over Europa?

  – Vi har overlevet takket være kirken og korset, og derfor, er det forbudt at blande dét ind i debatten, siger Lech Walesa.

  Radio Maria har ikke patent

  Lech Walesa langede også ud efter den højreorienterede katolske radiostation, Radio Maria (Radio Maryja), og den kontroversielle ejer Fader Tadeusz Rydzyk.

  – Hvad han (Fader Rydzyk, red.) siger om regeringen, om Polen, om patriotisme, er helt utroligt. Han tror, at han er en af de er de eneste patrioter – og at ingen andre polakker er det.

  Konspiration om Smolensk

  – Og hvad der er endnu værre, er at de stadig rejser rundt og fortæller hele verden noget vrøvl om et angreb, sagde Polens tidligere præsident, med henvisning til de mange konspirationsteorier om Smolensk flykatastrofen, som radiostationen er kommet med, siden ulykken den 10. april 2010.