Lech Walesa var ikke agent for kommunisterne

    Afgørelsen i går ved appelretten i Gdansk er en stor sejr for Lech Walesa, der stiftede Solidarnosc i 1980, blev Polens præsident og blev tildelt Nobels Fredspris i 1983. Arkivfoto.


    GDANSK: En appelret afgjorde i går, at Lech Walesa skal renses for beskyldningerne, for at have været agent for kommunisterne.


    En appeldomstol i Gdansk har afsagt en kendelse, der går imod den tidligere systemkritiker og journalist Krzysztof Wyszkowski, der har beskyldt Lech Walesa for at have været agent for kommunisterne, skriver Gazeta Wyborcza.

    Gammel sag

    Påstanden om, at Lech Walesa skulle have arbejdet som informant for det hemmelige politi før dannelse af Solidarnosc i 1980, har forfulgt den tidligere fagforeningsleder i mange år.

    Kodenavn: Bolek

    I juni 2008 udgav to historikere, med støtte fra det officielle polske Institut for National Erindring, et digert værk med titlen: Et bidrag til portrættet af Lech Walesa (oversat, red.). Bogen påstår, at den tidligere Solidarnosc leder havde fungeret som informant i 1970’erne under kodenavnet ’Bolek’.

    Wyszkowski, der tabte sagen ved appeldomstolen i Gdansk i går, er fremkommet med sine påstande siden 2005, og har været i retten med Lech Walesa tre gange siden.

    Tab og vind

    Lech Walesa vandt den første retssag, men i august 2010 gav en regional domstol i Gdansk; Wyszkowski ret i, at det ikke kunne udelukkes, at Lech Walesa var agent for myndighederne, og, at han som historisk personlighed, måtte være mere åben og tolerant overfor kritik og beskyldninger i forbindelse med hans eftermæle.

    Lech Walesa blev den gang dømt til at betale sagens omkostninger.

    Fastholdt uskyld

    Afgørelsen i går ved appelretten i Gdansk er en stor sejr for Lech Walesa, der stiftede Solidarnosc i 1980, blev Polens præsident og blev tildelt Nobels Fredspris i 1983. Han har siden beskyldninger fremkom første gang, afvist dem på det kraftigste, som det pure opspind.

    Indenrigspolitik

    Historikere i Polen er fortsat uenige om hvorvidt Lech Walesa var agent for kommunisterne, men beskyldninger har mange indenrigspolitiske perspektiver.