Lech Walesa vil danne ny fagforening

  Lech_Walesa_8_maj_2012_Polen_polennu

  Lech Walesa mødte de danske journalister på sit kontor i Gdansk. Villy Dahl (th.) fra Nordjyske Medier har arrangeret turen i samarbejde med Bo Lehm for Dansk Journalistforbund. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: En særdeles veloplagt Lech Walesa tog tirsdag i mod 29 danske journalister, der er på rundtur i Polen.


  En humoristisk og veloplagt Lech Walesa, tog tirsdag imod 29 danske journalister på sit kontor i Gdansk.

  Ny fagforening

  Lech Walesa fortalte med et glimt i øjet, at han har haft samtaler med de tidligere præsidenter, Bush og Gorbatjov, om at danne en ny fagforening for eks-præsidenter, men at det endnu ikke er blevet til noget, da de ikke kan blive enige om, hvem der skal være formand for den nye fagforening.

  Studietur i Polen

  De danske journalister er i denne uge på studietur i Polen, arrangeret af Dansk Journalistforbunds lokalkredse.

  Ukraine

  Lech Walesa, 68 år, sagde til de danske journalister, at indsatsen for at få Ukraine indlemmet i EU er forpasset, og at den nuværende situation er uheldig.

  – Vi har forspildt chancen til at få Ukraine med i Europa, sagde Lech Walesa.

  Demokratiet skal reformeres

  Lech Walesa sagde også, at efter hans mening, trænger demokratiet i Europa til reformer, og at den nuværende økonomiske situation med bankernes magt er uheldig for den demokratiske udvikling i Europa.

  Lech Walesa har i tidligere interviews med polennu.dk sagt, at EU kun er en mellemstation til et nyt globalt samlingspunkt, som ikke er FN.

  Tidligere topdiplomat

  Radek Krajewicz, der i ni år har været presseattache på den polske ambassade i København, og som nu er bosat i Polen, var tolk for de danske journalister under samtaler med Lech Walesa.

  Radek Krajewicz, 39 år, er medforfatter til bogen: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa, der handler om Solidarnosc og Lech Walesa.

  Lech Walesa fik i 1983 Nobels Fredspris, og han førte an i opgøret med kommunismen i Polen op gennem 1980’erne.

  Middag i Sopot

  Efter samtalerne med Lech Walesa, besøgte journalisterne det berømte skibsværft i Gdansk, og udstillingen Veje til Friheden. Badebyen Sopot, og den regionale turistorganisation PROT, havde inviteret de danske journalister til frokost i Sopot, hvor viceborgmesteren, Bartosz Piotrusiewicz tog imod.

  Warszawa i dag

  De danske journalister besøger i dag det polske Forsvarsministerium i Warszawa.