Ledigheden er steget med rekordfart i Polen

  Arbejdsløsheden_stiger_i_Polen_Iben_Molgaard_Madsen_polennu

  Byggesektoren i Polen er hårdest ramt af arbejdsløshed, og det vil stige de kommende måneder, siger en økonom fra den polske Kredyt Bank. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Nye tal for august viser, at polakkernes realløn er ringere end ventet, og at arbejdsløsheden stiger med rekordfart.


  Nye tal for august viser, at polske lønmodtagere tjente mindre end forventet af økonomer. Arbejdsløsheden steg, alene indenfor den private sektor, med 7.000 fra juli til august.

  Største stigning i år

  Økonom i den polske Kredyt Bank, Adam Czerniak, siger til det polske nyhedsbureau PAP, at det er den største stigning i arbejdsløsheden siden februar.

  Op til 13 procent

  – Alt tyder på, at tendensen vil holde de kommende måneder, og ifølge vore prognoser vil arbejdsløsheden stige til 13 procent, inden årets udgang, siger Czerniak.

  Værst i byggeriet

  Økonomen tilføjer, at den nuværende situation på arbejdsmarkedet vil hæmme lønvæksten i de kommende måneder, og han forudser at byggesektoren bliver hårdest ramt.

  2,7 procent mere i løn

  I august var gennemsnitslønnen i Polen på 3.683,66 zloty, en stigning på 2,7 procent i forhold til året før. Økonomerne havde ventet en stigning på 3,0 procent.

  Mindre inflation

  – Væksten i lønnen var mindre end inflationen, og det betyder færre penge i de polske husholdninger, siger Czerniak.

  Mens lønstigningen var på 2,7 procent, var inflationen på 3,1 procent i Polen – lidt mere end de polske økonomer havde forventet.