Lokal folkeafstemning afviser placering af atomkraftværk

  Anti_atomkraft_a-kraft_demonstration_i_Polen_polennu

  94 procent af indbyggerne i en af de byer der er foreslået til placering af det første atomkraftværk, er imod. Arkivfoto.


  MIELNO: 94 procent af borgerne i den by, hvor Polen planlægger at bygge det første atomkraftværk, er imod byggeriet.


  Beboere i badebyen ud til Østersøen, Mielno, stemte med et overvældende på 94 procent, imod, at der skal bygges et atomkraftværk i landsbyen Gaski, som er en del af kommunen.

  Bør respekteres

  Sundhedsminister Mikolaj Budzanowski siger nu til Dziennik Gazeta, at regeringen bør respektere folkeafstemningen, og understreger er der fortsat er to andre mulige steder udpeget.

  Klar i 2020

  Polen planlægger at bygge det første atomkraftværk, så det står færdigt i 2020. Polen vil mindske sin afhængighed af russisk olie og gas, og skal nedbringe CO-2 udledning i forlængelse af aftalerne med EU.

  To andre steder

  I slutningen af november offentliggjorde den polske regering sine forslag til placeringer, som alle er steder ud til Østersøen. Gaski ligger kun 100 kilometer fra Bornholm.

  Ud over Gaski er det byerne Choczewo og Zarnowiec.

  Se de mulige placeringer af de polske atomkraftværker på kort

  Enighed

  Budzanowski siger endvidere, at det er vigtigt, at både beboere og myndigheder erklære deres støtte til projektet, før den endelig beslutning om placeringen tages.

  To år

  Ministeren forventer, at den endelige beslutning om placeringen, vil blive taget indenfor de næste to år, og efter miljøundersøgelser og dialoger med beboerne er gennemført.