Lov og Retfærdigheds-partiet er i opløsning

  Utilfredshed_med_Jaroslaw__Kaczinsky_efter_valg

  PiS-formanden Jaroslaw Kaczynski står med et parti i opløsning, efter valgnederlaget søndag. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Avisen Rzeczpospolita citerer unavngivne kilder indenfor Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) for at 53 af de valgte 158 medlemmer vil bryde med Kaczynski.


  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) med Jaroslaw Kaczynski i spidsen står foran et stort internt opgør, efter at partiet igen har tabt til Donald Tusks Borgernes Platform.

  53 vil ud

  Avisen Rzeczpospolita citerer unavngivne kilder for, at 53 ud af de 158 valgte PiS-medlemmer i Sejmen, vil bryde ud af partiet og danne et nyt. Partimedlemmerne er i oprør, efter søndagens valgnederlag.

  – Vi mister opbakning, og folk er rasende, siger kilden til avisen.

  Det er bl.a. PiS medlemmer af Europa-Parlamentet, Zbigniew Ziobro og Jacek Kurski, der står bag oprøret og tankerne om et nyt parti, sammen med flere af de nyvalgte Sejmen medlemmer. Kritikerne mener, at Kaczynski er blevet alt for ’mild’.

  Tabt flere valg

  Lov og Retfærdighedspartiet har tabt flere valg siden de var ved magten fra 2005 til 2007, ligesom det heller ikke lykkedes for Jaroslaw Kaczynski at vinde præsidentvalget, efter at hans bror døde den 10. april sidste år i Smolensk.

  Ved søndagens parlamentsvalg var PiS ti procent efter rivalerne fra PO. Det har fået flere af medlemmerne til at kræve en ny frontfigur for partiet, et udsagn som også Jaroslaw Kaczynski selv støttede sidste år, såfremt han ikke blev valgt i søndags.

  Udbryder nummer to

  Såfremt de valgte PiS-medlemmer bryder ud, er det anden gang indenfor et år. Sidste år dannede en udbrydegrupper partiet Polen Kommer Først (PNJ), som ikke kom over spærregrænsen ved søndagens valg.