Lov og Retfærdighedspartiet fører stadig i meningsmålingerne

  Jaroslaw_Kaczynski_genvalgt_polennu

  Formanden for Lov og Retfærdighedspartiet Jaroslaw Kaczynski var statsminister i polen fra 2005 til 2007, mens hans tvillingebror var Polens præsident. Foto: Maja G.


  WARSZAWA: Ny meningsmåling viser, at oppositionen vil få flest stemmer, hvis der var valg i Polen i dag.


  Ny meningsmåling viser, at Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) med Jaroslaw Kaczynski i spidsen ville få 28 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det ville dermed blive det største parti i det polske parlament.

  PO på andenpladsen

  Det ledende regeringsparti Borgernes Platform (PO) ville få 22 procent ifølge meningsmålingen. Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) ville få 8 procent, mens det lille regeringsparti PSL ville få 6 procent.

  Kaczynski isoleret

  Selvom PiS ser ud til at blive det største parti efter næste valg, har ingen andre polske partier meldt sig klar til at indgå i en koalition med PiS, da partiet anses for at være for konfliktsøgende i sin adfærd.

  Liberal-socialdemokratisk koalition?

  Ifølge Reuters er PO begyndt at have følere ude omkring en fremtidig regeringskoalition mellem PO og SLD. SLDs formand Leszek Miller, der har en fortid i det polske kommunistparti, har sagt til Reuters, at han er åben over for en fremtidig koalition med det liberale PO.

  Regeringen presset

  Selvom der er to år til, at Donald Tusk behøver at udskrive valg, er den nuværende regering presset. PO-PSL regeringen sidder nu på et flertal, der kun tæller et enkelt mandat. Donald Tusk var for nylig igennem et fremtvunget valg om formandsposten i PO, og Waszawas borgmester, der er en af POs førende profiler, skal igennem en mistillids-afstemning i morgen. Det anses derfor ikke for usandsynligt, at næste valg kan blive udskrevet, før den nuværende valgperiode udløber i 2015.