Lykketoft: Udviklingen i Polen er meget skræmmende

    mogens_lykketoft_polen_polennu

    Mogens Lykketoft, der gik af som formand for FN’s generalforsamling i september er tidligere formand for Folketinget og tidligere finans-, skatte- og udenrigs-minister. Søndag var han på kulturstedet PH Cafeen på Vesterbro. polennu.dk talte med den erfarne danske verdens-formand om hans syn på Polens ledelse lige nu. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    KØBENHAVN: Den afgåede formand for FN’s generalforsamling og tidligere formand for Folketinget, Mogens Lykketoft opfordrer til øget pres på Polen.


    Den netop afgåede formand for FN generalforsamlingen, Mogens Lykketoft, er meget bekymret for udviklingen i Polen. Han betegner den som meget skræmmende. Det siger han i meget klare vendinger til polennu.dk, der har mødt den tidligere FN-formand på det berømte kultursted PH Cafeen på Halmtorvet i København.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Løftet pegefinger til Polen fra Lars Løkke

    Meget, meget foruroligende

    – Jeg synes udviklingen i Polen er meget, meget foruroligende. Vi har set et overnationalistisk parti komme til magten, og opnå et flertal i parlamentet uden opbakning fra et flertal af befolkningen. Det er under 40 procent af polakkerne der har stemt på regeringen, siger Lykketoft.

    To valg i 2015

    Det regerende parti Lov og Retfærdighed (PiS) fik flertal i parlamentet ved valget i oktober sidste år med 37,5 procent af stemmerne. 17,5 procent af stemmerne var spildte på grund af spærregrænser, og da den polske valglov favoriserer det parti der har fået flest stemmer, fik partiet overraskende flertal. I maj sidste år blev partiets præsidentkandidat Andrzej Duda valgt som præsident, og nu sidder Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski på den absolutte magt i Polen til trods for at han alene er partiformand og medlem af Sejmen.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Stemmerne er talt op efter valget

    Meget, meget skræmmende

    – De prøver at sætte sig på hele apparatet, de foretager udrensninger i regerings apparatet, prøver at sætte sig på domstolene i stærk konflikt med EU og de forpligtelser de har indgået i forhold til at passe på demokratiet som medlemmer af EU. Så jeg synes udviklingen i Polen er meget, meget skræmmende, siger Lykketoft.

    Markant reaktionær

    – Deres indgreb overfor anderledes tænkende, indgreb overfor de frie medier osv., der er intet opmuntrende ved udviklingen i Polen lige nu. – De har lagt sig ud med store dele af den polske befolkning, også større dele end dem der stemte på dem sidste gang, deres holdning til abort og til kvinders rettigheder, er så markant reaktionær, at man må håbe det kan lykkedes at få dem væk fra magten.

    Mangler sanktionsmuligheder

    – Problemet er jo, at EU havde meget større indflydelse da landene var i optagelsesforhandlingerne end vi har bagefter. Vi mangler sanktionsmuligheder. Man kan i allersidste ende suspendere medlemslandene, men det er et meget stærkt våben at bruge, og det tror jeg ikke at man vil bruge, siger Lykketoft. Han kommer dermed med en indirekte kritik af den tidligere danske statsminister og NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, der som daværende EU-formand var ansvarlig for aftalerne der førte til Polens og ni andre europæiske landes optagelse i EU ved topmødet i København i december 2002.

    Pres fra EU og USA

    – Men man må håbe at det pres der bliver lagt på dem fra andre EU-lande virker, også nu hvor det kan være at det russiske pres på Polen og andre lande i Central- og Østeuropa giver større usikkerhed omkring USA’s opbakning – og en usikkerhed der betyder at de vil være mere bløde og imødekommende for at lytte til os andre i Europa, de får brug for os andre, understreger Lykketoft.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: ANALYSE: Sikkerhedspolitik i Polen

    Støtte til demokrater i Polen

    – I sidste ende må man håbe på, at vi kan hjælpe til med at de mere demokratiske kræfter kan vinde næste valg i Polen, og det som Europa også kan hjælpe til med, er at give de demokratiske kræfter mere ordenlyd, end Polens regering vil give dem. Vi er nødt til at forlade os på, at vi i Europa med vores pres og vores hjælp kan få andre mennesker tilbage til at regerer Polen, siger Mogens Lykketoft.

    FN har ingen muligheder

    – FN har slet ingen værktøjer, FN har jo i forvejen stribevis af udemokratiske medlemslande og har ikke muligheder, så længe det ikke er noget Sikkerhedsrådet tager sig af, men vi er jo ikke i nærheden af noget som Sikkerhedsrådet kan håndtere, siger Mogens Lykketoft til polennu.dk.

    Erfaren dansk politiker

    Mogens Lykketoft er 70 år, og tidligere skatte, finans og udenrigsminister i Danmark. Han er tidligere formand for Folketinget, indtil han blev formand for FN generalforsamlingen i perioden fra september sidste år til september i år. Lykketoft er en af Danmarks mest markant politiker, og han har været medlem af Folketinget siden 1981. Indtil i år deltog Mogens Lykketoft i det ugentlige TV2 program: Ellemann og Lykketoft, sammen med Danmarks længst siddende udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen. Et program som public servicestationen har valgt at droppe, til stor ærgrelse for mange med udenrigspolitisk interesse.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Uffe Ellemann: Lech Walesa er udsat for et beskidt spil