Måling: Ny dramatisk ændring før parlamentsvalg

Corona i Polen
Der er dramatiske ændringer i prognoserne forud for parlamentsvalget søndag, den 15. oktober. Hvis målingen holder stik, skal Polen have en ny regering. Plakaterne er fra det første frie valg i Polen den 4. juni 1989. Arkivfoto.

WARSZAWA: En ny meningsmåling forud for parlamentsvalget den 15. oktober, viser dramatiske ændringer. Det er ikke godt nyt for regeringen.

LÆS  Regeringsparti øger forspring i ny meningsmåling

En ny måling forud for parlamentsvalget den 15. oktober viser nye dramatiske ændringer. Måneders meningsmålinger har fastslået, at regeringskoalitionen Forenet Højre havde mistet sit flertal. Men målingerne viste også, at regeringen kunne fortsætte, men kun efter forhandlinger med det ekstreme højreparti Konføderationen. Den nye meningsmåling, der er gennemført for det uafhængige medie Wirtualna Polska, viser at selv ikke med Konføderationens stemmer kan den nuværende regering samle flertal. Den dramatiske ændring er et markant fald (-5,4 procent) for det yderligere gående parti, der nu ”kun” samler opbakning fra 7,8 procent af vælgerne.

Ny situation

Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) inklusive koalitionspartnerne i Forenet Højre, er stadig størst med 34,5 procents opbakning. Det er en stigning på 1,6 procent. Det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO) er på 31,2 procent. Det er en stigning på 3,1 procent. Polske analytikere hæfter sig ved, at PO ventes at få dobbelt så mange førstegangsvælgere, som regeringspartiet og regeringens grundlag.

Parlamentsvalget: Opposition har flertal

Hvis prognosen er gældende på valgdagen, så kan PiS regne med at få 196 mandater – og Konføderationen står til 28 medlemmer – eller i alt 224. Det er syv medlemmer fra et flertal.

Anderledes ser det nu ud for oppositionen: Oppositionspartier kan samle et flertal med i alt 235 pladser. PO står til 175 pladser, Tredjde Vej (Polens 2050/PLS-koalition) med 36 pladser, og Lewica (Venstre) med 24.

LÆS  Ukraines statsminister: Polen er uvenlig og populistisk

Hver tiende polak har ikke besluttet hvor krydset skal sættes søndag den 15. oktober til parlamentsvalget. Polakkerne skal vælge 460 medlemmer til parlamentets underhus – Sejmen – og 100 medlemmer til overhuset – Senatet.

LÆS  Polen dropper kontroversiel kommission før valg

Vil du sikre flere nyheder i Danmark om Polen, så støt polennu.dk f.eks. med DKK 200,00 eller DKK 500,00.

Du kan læse mere om støtte til polennu.dk ved at trykke her.
På forhånd tak for din interesse.