MÅLING: Polens regering har mistet sit flertal

  forfatningsdomstol_protest_polen_demo_demonstration_jens_moerch

  Den polske regering fra Lov og Retfærdighedspartiet har gennemført kontroversielle ændringer i Polen siden den kom til magten. Det har udløst massive protester nationalt – som her foran regeringschefens kontor – og internationale protester fra USA og EU, der normalt er venligstemt overfor Polen. I den seneste måling har regeringen i Polen mistet opbakningen fra de polske vælgere. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: En ny måling giver tilbagegang til regeringspartiet, og et valg i dag ville give Polen en ny regering.


  En ny meningsmåling vil kun give 32 procents opbakning til regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), der dermed er gået 5,5 procent tilbage siden valget i oktober sidste år.

  Flertal på 37,5

  Ved valget i oktober opnåede partiet 37,5 procent af stemmerne, og grundet den polske valglov og et stort stemmespild kunne partiet med lidt over hver tredje polak i ryggen, indtage regeringskontorerne.

  Polsk Radio

  Men sådan er det ikke længere, ifølge Polsk Radio – der har sine oplysningerne fra en undersøgelse gennemført af IBRIS Instituttet.

  To store oppositionspartier

  Det tidligere regeringsparti, kriseramte Borgernes Platform (PO) ville få 18 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Den samme opbakning ville det nye Nowoczesna også få, og dermed vil de to tilsammen have flere mandater end PiS.

  Flere partier

  Men flere partier vil komme ind. Kukiz 15 ville få 15 procent af stemmerne, mens Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) ville få 6 procents opbakning fra polakkerne. Andre 6 procent af polakkerne, har ikke taget stilling til hvem de vil stemme på.

  Undersøgelsen er gennemført i den 29. og 30. juli.