Marek Edelman

Marek_Edelman_Polen_polennu

(1. januar 1922* – 2. oktober 2009)

*) Regnes som fødselsår, men kan også være 1919 eller 1921.

Overlevede to opstande i Warszawa

Marek Edelman blev født i det daværende Hviderusland.

Under den tyske og russiske besættelse af Polen i Anden Verdenskrig, var Edelman en af initiativtagerne til den jødiske undergrundsgruppe Combat, og han var tillige en af de tre ledere der stod bag opstanden i den jødiske ghetto i Warszawa i 1943.

Det lykkedes Edelman, som en af de få, at flygte fra ghettoen og han sluttede sig til den polske modstandsbevægelse og kæmpede mod tyskerne i Warszawa-opstanden i 1944, som kostede mere end 200.000 polakker livet, mens den Røde Hær passivt så til. Også den opstand overlevede Marek Edelman.

Anerkendt hjertespecialist

Efter Anden Verdenskrig afslutning, bosatte Marek Edelman sig i Lodz i det centrale Polen. Her blev Marek Edelman uddannet som læge på Lodz medicinske akademi, og specialiserede sig som hjertespecialist.

Han modtog flere æresdoktorgrader, bl.a. fra Yale og Libre universiteterne. I 1976 sluttede han sig til arbejdernes forsvarskomite (KOR), og senere var Marek Edelman aktiv i Solidarnosc bevægelsen.

Han blev interneret af kommunisterne under krigsretstilstanden, der trådte i kraft den 13. december 1981. Marek Edelman blev valgt til det polske parlament Sejmen ved de første delvise frie valg i juni 1989, og sad i parlamentet indtil 1993. Han har opnået de største polske hædersbevisning, den Hvide Ørn, og han er af Frankrigs præsident Sarkozy blev medlem af Æreslegionen i Frankrig.

Forfatter

Marek Edelman har udgivet flere bøger om Warszawas opstand, senest bogen Kærligheden i ghettoen som udkom i 2008.

Det er en romantisk fortælling om de unges kærlighed, og om den kærlighed der opstod i sammenholdet under de tragiske omstændigheder i Warszawa i 1940’erne.

Marek Edelman blev formentlig 87 år.