Til december kommer en rapport, der formentlig vil anbefale de danske politikere at tilslutte sig Polens forslag om en gasledning mellem Danmark, Norge og Polen. Arkivfoto.
KØBENHAVN: Den dansk-polske gasforbindelse er økonomisk bæredygtig og i samfundets interesse, vurderer dansk energimedie. En endelig rapport om Baltic Pipe kommer til december.
Siden 1990’erne har der været talt om en gasledning mellem Polen og Danmark, og da Polens præsident var på besøg i Danmark i juni, var det en af Andrzej Dudas største prioriteter. Alt tyder på at eksperterne vil anbefale de danske politikere en gasledning mellem Polen og Danmark.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Duda vil tale om gasledning mellem Danmark og Polen
Erstatning for russiske gas
Polen skal nemlig have fundet erstatning for russiske gasleverancer, når polakkernes aftale med russiske Gazprom udløber i 2022. Den påtænkte forbindelse, Baltic Pipe, vil også blive forbundet med Norge.
Forundersøgelser i fuld gang
Danmark har taget pænt imod opfodringen fra Polen, og det danske transmissionsselskab Energinet.dk har i længere tid lavet forundersøgelser om projektet sammen med blandt andet danske Rambøll og polske Gaz-System. I december skal der udkomme en rapport om arbejdet og en anbefaling til den danske regering.
Ingen tvivl om udfaldet
Men allerede nu vurderer det danske energimedie EnergiWatch, at der ikke længere er tvivl om udfaldet. Det bliver en anbefaling.
Energinet ønsker ikke at kommentere udfaldet af undersøgelsen før den offentliggøres til december, men Søren Juel Hansen, der er ansvarlig for projektet siger dog alligevel til EnergiWatch:
Realistisk projekt
– Det er det mest realistiske projekt om en rørledning mellem Norge, Danmark og Polen, som jeg har set, siden jeg startede i gasbranchen for 15 år siden, hvor jeg begyndte med netop Baltic Pipe-projektet, siger den projektansvarlige.
Politisk beslutning
Rapporten gives til den danske regering i december, og det er herfra op til den danske regering om der skal arbejdes videre med en gasledning, der kan tages i brug i perioden fra 2020 – 2022.
LÆS MERE
EnergiWatch: Dansk-polsk gasforbindelse rykker nærmere