Polsk_officer_på_vej_til_massegrav_i_Katyn-skovene_en_scene_fra_Wajdas_prisbelønnede_film_Katyn
Sovjetunionens henrettelser af den polske elite ved nakkeskud i den såkaldte Katyn-massakrer. 22.500 polske topfolk blev systematisk myrdet af Sovjetunionen i foråret 1940. Foto: Fra filmen Katyn af Andrzej Wajda.

Cirka 22.500 højtstående polakker, de fleste officerer i det polske forsvar, blev henrettet ved nakkeskud af russerne under Anden Verdenskrig. Nu indleder menneskerettighedsdomstol sag om folkedrab mod Rusland. Foto: Scene fra Wajdas film: Katyn.


STRASSBOURG: Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol har besluttet at indlede sag mod Rusland med anklage om folkedrab i Katyn under Anden Verdenskrig.


Det åbne sår i det polsk-russiske forhold, Katyn sagen, bliver nu taget op af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Rusland vil blive anklaget for folkedrab på grund af Katyn-henrettelserne under Anden Verdenskrig.

Ikke afklaret

Det er sket på opfordring fra seks familier til de i alt mere end 22.500 højtstående polakker, der blev henrettet på ordre fra Stalin i 1940. Der er stadig ikke fuld klarhed over skæbnen for myrdede.

Der mangler fortsat informationer om mindst 4.000 af dem, og Katyn er stadig en knast i det polsk-russiske forhold.

Dødsens tabu

Siden 1940 og frem til kommunismens fald, var det forbundet med livsfare at omtale Katyn-sagen i Warszawa-pagt landene. Rusland afviste sin rolle i henrettelserne frem til 1990, hvor Jeltsin erkendte Stalins forbrydelser, og offentliggjorde flere dokumenter om sagen.

Siden har russerne lovet at komme til bunds i sagen, og give polakkerne fuld indsigt i hvad der skete. I 2004 afbrød Vladimir Putin dog efterforskningen.

Da den russiske præsident Medvedev var i København sidste år, lovede han på ny alle dokumenter udleveret til polakkerne. Dette er endnu ikke sket.

Officiel støtte

Den polske regering er gået med i retssagen på familiernes side, og det er uvist hvornår der foreligger en dom. Sagen har været under forberedelse i to år, men først nu har domstolen accepteret at rejse sagen.